in

Test: Vad ska jag jobba med?

vad jobba med jobbtest dragarbild
Magnet.me / Unsplash

Undrar du vad du ska jobba med eller vad du ska plugga för att få ett jobb i framtiden? Du är inte ensam. Att veta vilket jobb som passar dig och just dina egenskaper kan vara en riktig djungel – men var lugn, vi hjälper dig! Gör vårt quiz och ta reda på vilken yrke som passar bäst för just dig. Mer

Det kan vara svårt att ta reda på vad man vill jobba med i framtiden och vad som passar just dig och dina egenskaper. Om du känner att inget jobb passar så har du fel, det finns något yrke för alla! Men det finns några saker du behöver tänka på för att hitta rätt. Vilka är dina bästa egenskaper? Vill du plugga? Och vilka är framtidens yrken egentligen? Vi guidar dig till jobbet som passar dig!

Testa vad du borde jobba med

Men hur tar man reda på vilket jobb som passar? En fingervisning kan vara att göra ett jobbtest för att se vart just din yrkeskompass pekar. Med några enkla frågor om dina egenskaper och din personlighet kan du få ett hum om vilka yrken som passar dig bäst. Gör vårt jobbtest och få förslag på yrken som är bäst för just dig!

Vilket jobb passar dig?

Några yrken kräver utbildning och ett tips är att läsa om kurser och program i de kategorier som intresserar dig. Fundera också kring vad du vill få ut av ditt jobb. Vill du tjäna mycket pengar eller är det viktigare att du trivs med ditt jobb? Och var finns jobben i framtiden? Det vanligaste är kanske en kombination, men det kan vara värt att tänka på. Här är en lista som hjälper dig att komma ett steg närmre att hitta ett jobb eller utbildning som passar dig.

1. Vad gillar jag att göra?

Fundera kring vad du är intresserad av! Har du någon hobby kan det hjälpa dig att lista ut vad du gillar. Är du intresserad av matlagning kanske du kan bli kock, arbeta i restaurang eller skriva kokböcker. Gillar du lagsporter kanske du kommer trivas bäst med något som kräver samarbete, som projektledare. Eller kanske fysioterapeut eller dietist om du är intresserad av träning! För att du ska trivas med ditt yrke en längre tid bör du tycka att det är roligt eller intressant.

2. Vilka är mina bästa egenskaper?

Det kan vara bra att ha självkännedom eller åtminstone ett hum och vad du är bra på. Är du ekonomisk och har lätt för matematik kanske du passar som revisor eller egenföretagare. Gillar du att ta hand om människor och se till att andra mår bra kanske du skulle passa inom hälso- och sjukvården. Är du i tillägg bra under stress kanske ambulanssjuksköterska skulle passa dig!

jobbtest jobb passar mig
Det är lätt att tänka att ”inget jobb passar mig”, men det finns något yrke för alla. Foto: Zohre Nemati/Unsplash

3. Vad ska jag plugga?

Det finns väldigt många jobb som inte kräver någon utbildning, men om du vill ha ett större urval på arbetsmarknaden eller söka vissa typer av jobb kan det vara bra. På antagning.se kan du söka utbildningar på alla universitet och högskolor i Sverige. Kika runt bland vad som finns, kanske hittar du din drömutbildning som du inte visste fanns! Om du är osäker kan du alltid testa att ta en kurs innan du hoppar på ett program. Det finns också kortare yrkesutbildningar för dig som inte vill plugga i flera år.

4. Vad finns det för jobb i framtiden?

En annan sak som kan vara bra att tänka på är vilka yrken som det finns jobb inom i framtiden. Vissa typer av jobb kan minska medan andra kan öka i efterfrågan. Hos Arbetsförmedlingen kan du söka på yrken och dess framtidsprognoser. Några arbeten som beräknas heta år 2025 är barnmorskor, civilingenjörer, förskollärare, systemanalytiker, snickare och systemutvecklare.

5. Vilka jobb ger bra betalt?

Det viktigaste för att du ska vilja utöva ett yrke i längden är att du trivs med det du gör. För många är lönen viktig, men risken finns att du tröttnar om du endast väljer ett jobb för pengarna. Det är dock bra att kolla vad medelinkomsten för olika yrken är, framförallt om du ska studera och ta studielån. Här kan du se lönerna för det yrke du är intresserad av.

Lista: Tio yrken med högst meddellön

  1. Chefer inom bank, finans och försäkring, nivå 1 (143 300 kr/månad)
  2. Mäklare inom finans (102 600 kr/månad)
  3. General-, landstings- och kommundirektörer med flera (92 600 kr/månad)
  4. Specialistläkare (78 700 kr/månad)
  5. Verkställande direktörer m.fl. (78 300 kr/mån)
  6. Chefer inom bank, finans och försäkring, nivå 2 (76 900 kr/månad)
  7. Ekonomi- och finanschefer, nivå 1 (75 600 kr/månad)
  8. Driftchefer inom bygg, anläggning och gruva, nivå 1 (74 500 kr/månad)
  9. Flygledare (73 800 kr/månad)
  10. Informations-, kommunikations- och PR-chefer, nivå 1 (73 700 kr/månad)

Källa: Lönestrukturstatistik, hela ekonomin, SCB Sveriges officiella statistik