in

Så kan du framhäva dina naturliga lockar med the bowl method

vartrend frisyr the bowl method
Bild: Madrona Rose/Unsplash

Vill du boosta ditt vågiga hår i vår? Passa på att hoppa på den här hårtrenden! Här är allt som du behöver veta om den virala Tiktok-trenden the bowl method. Mer

koplankar 1024x37 1

Är du sugen på att prova en av vårens stora hårtrender 2023? I år ska vi framhäva våra naturliga lockar – så här kommer steg-för-steg-guiden för att få till the bowl method, som ger ditt hår vackra vågor utan friss!

Vad är the bowl method?

The bowl method är, precis som det låter, en metod där man använder sig av en skål. Det är en viral Tiktok-trend som passar för alla med vågigt hår som vill få till ett vackert resultat utan friss. Metoden är relativt enkel att genomföra och tar inte sådär jättelång tid.

I de olika videorna för hårtrenden nämns många ord som man kanske inte stött på förut, vi reder ut vad de betyder:

  • Curl clumps = kallas det när hårstrån har samlat ihop sig och bildar fina lockar.
  • Wet plop = wet plop kallas det när du sveper in håret i en microfiberhandduk, badmössa, t-shirt eller påse för att hjälpa håret att behålla vågorna.
  • Squish = ordet squish, eller squisha som man skulle kunna kalla det på svenska, menas att man med händerna fångar upp håret och för upp det nära huvudet och försiktigt pressar ut vattnet från håret.

Så gör du – steg för steg

Det finns många olika sätt att göra the bowl method på, så det gäller att prova sig fram och hitta en metod som passar bäst för en själv. Sophie Marie la upp videor på sina sociala medier där hon gjorde the bowl method och de blev virala på Tiktok, Instagram och Youtube. Och vi förstår varför! Så här kommer en steg-för-steg-guide för att få till ett vackert vågigt hår enligt hennes version av den populära metoden. Obs! Innan du börjar, ställ fram en skål med cirka 700 milliliter vatten på en behaglig höjd så att du kan luta dig framåt och håret kan täckas av vattnet i skålen.

1. Duscha och borsta ut håret

Duscha och tvätta håret som vanligt. Passa på att borsta ut håret i duschen så att det är fritt från tovor. När du kammar håret, särskilt när det är blött, är det viktigt att vara lite försiktig. Börja i topparna och jobba dig uppåt. Det kan också vara en bra idé att använda en borste som är skonsam och fungerar bra att använda i blött hår.

2. Luta dig framåt och kamma ut håret med fingrarna

Efter att du klivit ut ur duschen och tagit på en badrock, luta huvudet framåt över skålen (du ska inte doppa håret än, men håll dig över skålen så att inte hela badrumsgolvet blir blött!). Låt allt hår falla över huvudet mot golvet och dra fingrarna genom håret så att du kammar det med fingrarna. Spraya en leave-in conditioner jämnt i håret och kamma sedan ut det med fingrarna också.

Staying Alive Leave-In Conditioner från Kevin Murphy

En viktlös leave-in conditioner som skyddar håret.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

hartrend the bowl method steg for steg

Staying Alive Leave-In Conditioner från Kevin Murphy. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

3. Applicera en curl cream

Applicera sedan en curl cream i håret på samma sätt som du gjorde med din leave-in conditioner.

Love Curl Cream från Davines Essential

En härlig curl creme som gör håret blankt och är berikad med bland annat proteiner, vitamin B och vitamin E.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

hartrend the bowl method curl cream

Love Curl Cream från Davines Essential. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

4. Doppa håret i skålen och squisha håret

Nu är det dags att använda skålen! Doppa håret i skålen så att det täcks av vatten, lyft sedan upp huvudet och squisha ut vattnet från håret så det vattnet droppar tillbaka ner i skålen. Låt händerna enbart röra sig rakt upp och ner, så att vågorna i håret behåller sin form. Fortsätt den här processen så många gånger som du tycker passar för ditt hår, exempelvis tre till fyra gånger.

5. Squisha håret med en mikrofiberhandduk

Efter att du squishat ur håret för sista gången, använd en handduk i mikrofibrer och upprepa samma squish-metod för att påbörja processen att torka håret. Genom att göra på det här sättet bevarar du vågorna i håret.

6. Applicera mousse

När du fått bort så mycket vatten som möjligt, applicera mousse i håret med samma squish-metod igen.

7. Låt håret börja torka i en wet plop

Nu är det dags för håret att börja torka, ett sätt att göra det är att svepa in håret i en gammal t-shirt för att undvika att vågorna förstörs på grund av gravitationen. Lägg t-shirten på en platt yta och sänk ner håret på den så att håret vilar på toppen av huvudet, svep t-shirten runt huvudet och låt håret vara i handduken i omkring 15 minuter.

8. Torka färdigt håret upp och ner med en diffuser

Sätt fast en diffuser på din hårtork och sätt igång den sista processen att torka håret. Det här kan ta lite tid! För att se hur du ska göra för att få till det bästa resultatet, gå till 8:20 minuter in i videon nedan.

Helios Hair Dryer Diffuser från ghd

En hårtorkdiffuser att sätta fast på hårtorken för snygg styling.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

hartrend the bowl method vagigt har

Helios Hair Dryer Diffuser från ghd. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

9. Applicera olja

Som ett sista steg kan du applicera lite hårolja i ditt vågiga hår för att göra de extra mjuka. Nu är du klar!