in

11 frågor du kan ställa dig själv innan du blonderar håret!

Våren är äntligen här (nåja, det är åtminstone april) och som vanligt kommer den med en längtan av att bli ljusare i håret för flera av oss. Dock kan en snygg blondering vara svår att få till och ibland kan det krävas tid. Här är frågorna du kan ställa dig för vara säker på att att du är redo att bli blond. Mer

Hur känslig är min hårbotten?

Blondering är allmänt känt för att slita på håret men den kan också ge din hårbotten en omgång. Har du känslig hårbotten får du vara beredd på att hårbotten kan klia och sticka lite både under och efter blonderingen. Vissa kan till och med få en del utslag.

Hur mörkt är mitt nuvarande hår?

I ett drömland så skulle en blondering gå på en dag oavsett hur mörk du är. Tyvärr så gör det inte det. Är du mörkhårig kommer det att behövas några gånger för att du ska bli riktigt blond.

Hur bra är min hårkvalité?

Även om det numera erbjuds möjligheter att blondera med Olaplex (som gör blonderingen skonsammare) så kommer det ändå att slita på ditt hår. Har du tunt och skört hår bör du kanske tänka både och två gånger innan du bestämmer dig för att blondera eller färga håret. Håret känns ofta väldigt poröst efter en uppljusning.

Hur blond vill jag bli?

Det är skillnad på att göra lite ljusa slingor i håret och att bli helblond. Det är viktigt att ha koll på hur blond du vill bli för att veta hur mycket tid och energi du behöver för att din blondering ska få bästa resultat.

giphy

 Har jag färgat mitt hår nyligen?

Ju mer du har färgat och slingat ditt hår innan blonderingen desto mindre mottagligt är det för en ny färg. Det är även svårt att veta hur blonderingen kommer att bli om du väljer att färga hemma.

Är det värt att färga håret hemma?

Även om du har färgat håret en miljon gånger hemma, så är risken större att det blir en oönskad nyans på håret och blondering kan vara extra klurigt. Är du lite osäker, gå till frisören. Risken finns att du tvingas uppsöka en frisör efter en hemmablondering för att ”rädda” ditt hår och det kan bli en onödigt dyr historia.

Har jag varit blond förut och hur trivdes jag med det?

Vet du om att du trivs i blont hår så är det bara att köra på. Om du är osäker så kanske du ska börja med att slinga upp håret eller tona det. Det är även skonsammare än färgning.

Hur planerar jag att göra med min utväxt?

Hur mycket vi än skulle önska att utväxt inte existerade så gör det det. Och beroende på hur snabbt ditt hår växer kan det gå undan, då måste du ha en plan. Om du vågar färga utväxten själv är det viktigt att se till att inte resten av håret tar mer stryk än nödvändigt. Alltså att du inte har i färgen/blonderingen lika länge i resten av håret som i utväxten.

Vad har jag för hudton?

Nyanser är alltid svårt. Det många frisörer rekommenderar är att om du har du en kall hudton så ska du även gå mot kalla färger i din blondering och vice versa. Om du känner dig lite osäker på din hudton och vad som skulle passa så kan du gå in i en affär som säljer smink och fråga om din hudton. 

Är jag beredd på att underhålla min blonda nyans?

Hår har alltid varma pigment i sig och ett blont svall kommer alltid vilja gå lite åt det gula hållet. Det kan därför vara all idé att investera i nyanserade inpackningar och balsam.

Har jag råd?

Hur jag än gör kommer det att kosta att hålla mitt blonda hår i skick, för att inte tala om själva färgningsprocessen. Antingen med färgning av utväxt eller silverschampoo eller båda. Spana in Beauty-Helens inlägg om silverschampo här!

Har du svar på alla de här frågorna och det fortfarande känns rätt så är det bara att satsa. Du kommer rocka i blont, det är vi säkra på! Och kom ihåg att det finns saker du kan göra och vanor att ta till i din vardag för att ditt hår ska må som allra bäst – oavsett hårfärg!