in

Bli proffs på second hand

dragare
Bli proffs på second hand

Rynkar du på näsan vid tanken på second hand? Glöm tankarna på loppmarknad och urtvättade kläder. Med Veckorevyns tips hittar du guldkornen!

Mer

dragare

Handlar du second hand och vintage hittar du unika plagg och konsumerar på ett miljövänligt sätt som är helt rätt i tiden. Men hur undviker jag urtvättade gamla trasor och gör verkliga fynd? För att finna de där guldkornen krävs en hel del tid, lite träning och, förstås, Veckorevyn.coms smarta knep.

Så blir du ett second hand-proffs!

klader

VAD LETAR JAG EFTER?
Bestäm dig redan innan om du ska leta efter en viss trend, ett plagg eller en väska. Dels blir det enklare och dels undviker du onödiga spontanköp.

HA GOTT OM TID
För att lyckas göra de där riktiga fynden krävs det tid (och tålamod) för att leta igenom lådor, klädställningar och hyllor.

BE OM HJÄLP
Fråga om det är något specifikt du är ute efter, en tidsepok eller ett speciellt plagg. De är ofta väldigt kunniga och har stor koll. Hur ser butiken ut? Spana in hur butiken har sorterat kläderna, det kan vara uppdelat efter färg, storlek, tidsepok eller plaggtyp.

HELT OCH RENT
Kolla plaggets skick, var uppmärksam på eventuella fläckar, lukt, titta på sömmar och revor. Plagget ska kännas fräscht.

affarer

Kanske kan du göra ordentliga fynd i din lokala second hand-affär?

SYNA MATERIALET
Mycket av det som finns att få tag i idag är från 50-, 60- och 70-talet då man nästan använde sig uteslutande av polyester. Försök satsa på bomull, kashmir, ull och andra naturmaterial. De är av bättre kvalitet och skönare mot kroppen.

PLOCKA FRAM MASKINEN

Om inte plagget sitter som en smäck, eller har ett blixtlås som behöver bytas ut, kan du ta fram symaskinen eller lämna in till en skräddare. Känner du på dig att det ändå inte blir av kanske det är en bättre idé att låta plagget vara och fortsätta leta. Risken är stor att ”fyndet” blir hängandes i garderoben…

ACCESSOARFROSSA

Snyggt färdigslitna läderväskor, skärp, solglasögon, smycken, broscher och kuvertväskor är roligare att köpa second hand än nytt.

SATSA PÅ KLASSIKER
Håll utkik efter klassiska märken, som inte går ur tiden. Hittar du den där trenchen från Burberry, Chanelväskan, vilket plagg som helst från Yves Saint Laurent, Missoni eller Dior, slå till!

ÅK UTANFÖR STAN
I second hand-butiker på mindre orter är priserna mycket lägre än i storstäderna. Där kan du hitta de där guldkornen – eftersom det inte är många som tar sig dit – för runt en tjugolapp.

skor

Är skorna lite slitna kan det vara en idé att låta skomakaren göra sitt jobb.

SE UPP FÖR KOPIOR
Även om väskan ser ut som en äkta Louis Vuitton, Mulberry eller Dior så kan det mycket väl vara fejk, var uppmärksam och låt dig inte luras. Det finns de som alltid säljer äkta vara, bland annat Chanesse Boutique Två Tre Gånger och på Östermalm i Stockholm.

LÄGG I EN SULA
Tycker du inte det är fräscht att ha på sig någon annans gamla skor men inte kan låta bli de där pumpsen eller stövlarna, gå upp en skostorlek och lägg i en ren och fräsch sula som finns att köpa i varje skoaffär.

LÄMNA TILL SKOMAKAREN

Skor där sulan har släppt är väldigt svåra att limma och laga, så lämna kvar dem i butiken. Klacka om ett par skor däremot är inga problem.

BLI STAMKUND
Butikerna får in nya saker hela tiden. Kika in ofta och var en flitig besökare, så att du inte missar de där fynden som kommer in.

ROTA I GARDEROBEN
Glöm inte att kolla in vad som gömmer sig i mammas och mormors garderob…