in

Här kan du handla second hand hemifrån (och 11 shoppingtips!)

second hand online 1
Bild: Becca McHaffie / Unsplash

Vill du handla second hand hemifrån just nu? Inga problem – vi listar butikerna där du kan göra bäst fynd online. Dessutom ger vi 11 tips på hur du blir ett riktigt second hand-proffs! Mer

Det sägs ju att en kvinnas skräp är en annan kvinnas skatt – och det är precis det som second hand-shopping handlar om. Men hur hittar man egentligen de bästa fynden? Och var? I dessa tider kanske allt fler vill shoppa online hemifrån, och det går faktiskt att göra med second hand-grejer också! Längre ner hittar du våra bästa tips på ställen, såväl online-butiker som fysiska.

Varför är det så bra med second hand?

Innan vi börjar guiden måste vi såklart förklara varför second hand-shopping är så himla bra! Det blir allt vanligare och mer trendigt med second hand, och det har såklart sina fördelar. Det är ofta billigare och mer prisvärt än att köpa nytt, eftersom du kan fynda plagg i finfina material. Men framförallt är det miljövänligt. Så skippa fast fashion och nyproduktion, kanalisera din inre Greta och bli second hand-proffs nu!

Märken som Chanel, Burberry, Missoni, Prada, Dior och Yves Saint Laurent finns ofta bland second hand-hyllorna och är ofta bra fynd. Men man ska inte glömma att accessoarjunkien har allra bäst chans att lyckas med second hand! Snyggt färdigslitna läderväskor, skärp, solglasögon, smycken, broscher och kuvertväskor är roligare att köpa second hand än nytt!

möbler kläder second hand online
Bild: Becca McHaffie / Unsplash

11 tips när du ska shoppa kläder och möbler second hand

Så vill du bli proffs på second hand? Här är våra 11 bästa tips. Listan på ställen som är värt ett besök hittar du längre ner i artikeln, så fortsätt bläddra!

1. Bestäm dig innan

Vet du vad du letar efter blir det lättare att sålla bort saker i butiken. Är du på jakt efter en viss trend, ett plagg eller en väska blir det enklare och framför allt undviker du onödiga spontanköp! Så tänk efter ordentligt innan! Men med det sagt, håll också ögonen öppna och våga prova det oväntade också.

2. Ha gott om tid

För att lyckas göra de där riktiga fynden krävs det tid (och tålamod) för att leta igenom lådor, klädställningar och hyllor. Ja, second hand-shopping är en sport!

3. Be om hjälp

Fråga personalen om det är något specifikt du är ute efter, som något från en specifik tidsepok eller ett speciellt plagg. Personer som arbetar i second hand-butiker är ofta väldigt kunniga och har bra koll. Ta dig även en ordentlig kik på hur butiken ser ut och hur de har sorterat kläderna, plaggen kan vara uppdelade efter färg, storlek, tidsepok eller klädtyp.

4. Kolla att kläderna är hela och rena

Kolla plaggets skick, var uppmärksam på eventuella fläckar och lukt, titta på sömmar och revor. Plagget ska kännas fräscht. Om inte annat kan du fynda och få plagget billigare om det är ett hål i. Det kan du lätt sy själv, eller be mormor fixa. 

5. Syna materialet

Mycket av det som finns att få tag på idag är från 50-, 60- och 70-talet då man nästan använde sig uteslutande av polyester. Försök att hitta plagg i bomull, kashmir, ull och andra naturmaterial. De är  ofta av bättre kvalitet och skönare mot kroppen. Dessutom är polyester en riktig miljöbov, så undvik det så mycket du kan!

6. Plocka fram symaskinen

Om inte plagget sitter som en smäck, eller har ett blixtlås som behöver bytas ut, kan du ta fram symaskinen eller lämna in plagget till en skräddare. Känner du på dig att det inte kommer bli av är det bättre att låta plagget vara och fortsätta leta. Risken är stor att ”fyndet” blir hängandes i garderoben.

second hand möbler och kläder
Bild: Shanna Camilleri / Unsplash

7. Åk utanför stan

I second hand-butiker på mindre orter är priserna mycket lägre än i storstäderna. Även om Stockholms innerstad erbjuder bra second hand-shopping och har stora välkända kedjor – åk utanför tullarna. Det är billigare, plus att det blir en trevlig utflykt.

8. Lägg i en sula

Tycker du att det känns ofräscht att ha på sig någon annans gamla skor men inte kan låta bli de där pumpsen eller stövlarna? Gå upp en skostorlek och lägg i en ren och fräsch sula. Sulor finns att köpa i de flesta skoaffärer. Kläderna ska i regel dock alltid vara tvättade och fräscha när de hänger i butiken. 

9. Lämna till skomakaren

Skor där sulan har släppt kan vara svåra att limma och laga, så lämna kvar dem i butiken. Att klacka om ett par skor är däremot inga problem för en skomakare.

10. Bli stamkund

Second hand-butiker får in nya saker hela tiden. Kika in ofta och var en flitig besökare, så att du inte missar när fynden kommer in. Olika butiker har lite olika stilar, så hitta din favorit second hand-butik!

11. Gör en oslipad diamant till en riktig juvel

Du kanske hittar saker på second hand som inte är exakt det du letar efter. Antingen är färgen fel eller också är plagget för långt. Men om du är pysslig, kan du alltid göra om plagget hemma. Youtubern Ribecka berättar om hur hon gör om sina second hand-köp till riktiga fynd.

Vad är ditt bästa tips när du handlar second hand?

– Jag brukar kolla herravdelningen eftersom jag älskar oversize. Vill man ha feta Adidas och Nike-hoodies brukar jag kolla träningsavdelningen då många glömmer det.

Här kan du shoppa kläder och möbler på second hand online

 1.  Secondhand.se är ett komplement till Erikshjälpens fysiska butiker. Här hittar du här begagnade kläder och möbler. Vinsten går till insatser för barn och familjer som lever i utsatthet runt om i världen.
 2. Även Myrorna har en onlineshop där du kan fynda både kläder och prylar.
 3. Vestiaire Collective har både kläder och accessoarer, och här kan du bland annat fynda begagnade Chanel-klassiker så ditt inre modelejon kan få leva ut.
 4. Trendsales är en dansk sida som har kommit att bli en av Skandinaviens största second hand-butiker. Förutom kläder finns här även pyssel, böcker och elektronik till försäljning.
 5. Sellpy är en sajt för dig som både vill köpa och sälja kläder. Perfekt om du spenderat den senaste tiden med att rensa ut gamla grejer!
 6. Tradera är en av Sveriges största marknadsplatser för second hand-prylar. Här kan du både sälja och köpa allt från mode och inredning till elektronik och accessoarer.
 7. Facebook Marketplace är det perfekta online-stället för dig som vill köpa och sälja varor – kanske framför allt möbler men även kläder och prylar. Allt du behöver är ett Facebook-konto.
 8. På tal om Facebook finns det en hel del köp- och säljgrupper där som inte ska glömmas bort. Skriv i vad du letar efter och se om du hittar en grupp som passar dig. Det kan krävas lite detektivjobb, men värt det!

Här hittar du bäst kläder och möbler på second hand i Stockholm

 1. Judits second hand är butiken för dig som vill göra riktigt trendiga fynd, både kläder i fina material och snygga accessoarer. Judits har även en butik med enbart second hand-kläder från Filippa K, som ligger vägg i vägg med Judits second hand på Hornsgatan. Här hittar du hit.
 2. Arkivet har två butiker och finns både i Vastastan och på Östermalm. Här kan du göra riktigt fina fynd och hitta prisvärda saker i fina material.
 3. Boutique finest ligger på Östermalm och är en exklusiv high fashion-butik. Här kan du verkligen fynda fina smycken! Hitta hit.
 4. Bodil vintage är butiken för dig som letar efter nya möbler. Här finns massa fina grejer för hemmet. Hitta hit.
 5. Siv & Åke är en av våra favoritbutiker! Den ligger i hjärtat av Södermalm och inspireras av 50- och 60-talet. Hitta hit.
 6. Stockholm stadsmission finns på Södermalm, Östermalm, Liljeholmen och i Farsta. Här hittar du allt från kläder till möbler, och här kan du hitta den som är närmast dig.
 7. Myrorna har allt från prylar till plagg. Här kan du verkligen fynda. Det finns ett flertal butiker men våra personliga favoriter ligger i Skärholmen, Ropsten och på Nytorget.
 8. Erikshjälpen har allt möjligt, och här kan du hitta den butik som ligger närmast dig.
 9. På Beyond Retro kan du bland annat fynda vintagegrejer, och här kan du hitta den butik som finns närmast dig.
 10. Humana är helt klart en av våra favoritbutiker, och har du inte varit där har du verkligen missat något. Vi hittar alltid något på Humana vid Mariatorget.
 11. Emmaus har flera butiker runt om i landet, och sjävklart även i Stockholm. Hitta hit.
second hand online möbler
Bild: Onur Bahçıvancılar / Unsplash

Ett annat tips är att gå vilse! Du hittar ofta fina butiker på smågator där folk inte letar.

Här hittar du bäst kläder och möbler på second hand i Göteborg

 1. Gbg Deco i Majorna är butiken för dig som letar efter fina designmöbler. Hitta hit.
 2. Ex på Teatergatan är för dig som letar efter lite mer exklusiva märken. Hitta hit.
 3. Björk och Frihet är före detta Emmaus på Linnégatan och här finns allt från roliga prylar till kläder i fina material.  Hitta hit.
 4. Ebbes Hörna har flera butiker i Göteborg. Perfekt plats för dig som bland annat vill fynda roliga smycken. Hitta hit.
 5. Fabriken i Majorna är ett måste för dig som letar efter begagnade och fina möbler och prylar. Hitta hit.
 6. På Beyond Retro kan du fynda vintage-favoriter och fina accessoarer. Hitta hit.
 7. Myrorna finns självklart även i Göteborg. Hitta den som är närmast dig.
 8. Erikshjälpen har flera butiker i Göteborg. Hitta hit.
 9. Evergreen är butiken för dig som vill fynda massa roliga och unika plagg. Hitta hit.

Här hittar du bäst kläder och möbler på second hand i Malmö

 1. Mani på Davidshall är butiken för dig som letar efter fina vintagekläder. Hitta hit.
 2. Da Capo på Regementsgatan är second hand-butiken för dig som letar efter kläder och accessoarer. Hitta hit.
 3. Love Street Vintage på Kärleksgatan är en butik till bredden fylld med vintagekläder, skor, väskor och smycken. Hitta hit.
 4. Pop Boutique på Davidshall har färgglada och unika kläder till försäljning. Hitta hit.
 5. Myrorna finns självklart i Malmö. för dig som söker allt från prylar och möbler till kläder och accessoarer. Butiken finns på olika platser runt om i Malmö (kan vara en idé att besöka alla för att inte missa några fynd!) Hitta hit.
 6. Erikshjälpen i Malmö har allt du behöver för att inspireras till en ny garderob. Hitta hit.
 7. Humana Second Hand på Möllevångsgatan, eller kanske snarare guldgruvan, är ett måste att besöka. Helt klart en av våra favoritbutiker i Malmö.  Hitta hit.
 8. Emmaus har två butiker i Malmö och här hittar du både möbler och kläder. Hitta hit.
 9. Beyond Retro på Mitt Möllan är butiken för dig som söker fina kläder och unika smycken. Hitta hit.

Artikel av: Alicia Franzen, Hedvig Spångmark och Frida Olheden.