in

12 snygga skinnbyxor i läderimitation – under 600 kronor

läderbyxor skinnbyxor skinnbyxa

Under hösten 2020 ser vi fortsatt många klädesplagg i läder och skinn i butikerna, men måste det vara äkta skinn? Vad är egentligen bäst för miljön? Mer

koplankar 1024x37

Tillhör du en av dem som inte vill använda äkta skinn, men som ändå gärna vill haka på läder- och skinntrenden? För den verkar hålla i sig även hösten 2020 – och det finns en hel del fördelar med att välja klädesplagg i konstläder. Det är billigare, mer lättskött och snällt mot djuren. Men vad är egentligen bäst för naturen?

Vad är bäst för miljön – konstläder eller äkta läder?

Att konstläder är bättre för djuren säger nog sig självt. Det skinn som används till klädesplagg är inte bara en biprodukt till köttindustrin, utan en del djur slaktas enbart för att deras skinn ska användas till kläder och skor. Men även miljön drabbas av skinnindustrin. För att nämna ett exempel kommer en del skinn från Amazonas i Brasilien, där människor skövlar regnskogen för att ge plats åt betande djur. I samband med bränderna i regnskogen 2019 bojkottade alla butiker i H&M-koncernen tillfälligt all läder från Brasilien. Men antalet bränder i Amazonas var i augusti 2020 det näst högsta på ett decennium. Därför finns det anledning att fortsätta bojkotta läder från Brasilien, om man nu tvunget vill köpa äkta skinn vill säga.

Så betyder det att konstläder är bättre för miljön? Nej, så enkelt är det inte. Det vanligaste materialen i konstläder är polyuretan (PU) och polyvinylklorid (PVC). På vanlig svenska även kallat plast! Och plast är kanske inte jättekänt för att vara bra för just miljön. PVC anses dessutom vara en farlig kemikalie, enligt Naturskyddsforeningen, och därför är det främst PU som används som skinnimitation idag. Men även PU kan vara skadligt för miljön då farliga kemikalier frigörs vid nedbrytningen, dock är det ofarligt för oss att använda. Sedan finns det också konstläder som är mindre skadligt för miljön, som exempelvis ananasläder, bananläder och svampläder, men ännu är de inte lika vanliga klädmaterial bland de stora kedjorna.

En annan miljöaspekt att tänka på är att konstläder oftast inte håller lika länge som äkta skinn. Så svaret på frågan är tyvärr att inget av materialen är optimalt för just miljön, men för djurens skull kan vi nog vara överens om att konstläder är det bästa alternativet. Och det finns faktiskt fler fördelar med att köpa fuskläder, fortsätt skrolla!

Hur sköter man skinnbyxor?

Om det regnar ute får du lämna de äkta skinnbyxorna hemma, eftersom fukt gör att skinnplagg tappar sin form. Du får inte heller hänga skinnbyxorna i torkskåp eftersom de då kan torka ut, och tänk på att byxor i äkta skinn aldrig får vikas då de får fula veck som är svåra att få bort. De här problemen slipper du med byxor i fejkskinn!

Hur tvättar man skinnbyxor?

Byxor i äkta skinn ska inte tvättas i tvättmaskin eftersom de då förstörs och krymper. När det kommer till byxor i läderimitation kan de oftast tvättas i trettio grader med liknande plagg, men ska inte torktumlas. Tvätta i maskin på handtvätt, och låt sedan lufttorka för bäst resultat!

Hur matchar man skinnbyxor?

Det är fint att bryta av skinnbyxan med ett mjukare material, som till exempel en stickad tröja nu på hösten. Vita sneakers passar bra till skinnbyxor, men om du vill klä upp dig lite extra och förstärka skinnbyxorna passar ett par högklackade skor i liknande material lika bra. Vi har valt ut våra 12 favoriter i butik just nu, hittar du dina nya favoriter?

Vida skinnbyxor i PU-läder

läderbyxor vida

Svarta, vida skinnbyxor i PU-läder från Na-kd. Läs mer och köp här.

Vita skinnbyxor i läderimitation

vita skinnbyxor läderimitation

Vita skinnbyxor med rak passform och hög midja från Weekday. Läs mer och köp här.

Svarta skinnbyxor i PU-läder

läderbyxor pu läder

Skinnbyxor i femficksmodell gjorda av PU-läder, från Carin Wester. Läs mer och köp här.

Svarta läderbyxor med vita detaljer

svarta skinnbyxor läderbyxor 2

Svarta läderbyxor med vita detaljer och bälte i midjan, från Na-kd. Läs mer och köp här.

Snygga svarta skinnbyxor

svarta skinnbyxor läderbyxor

Svarta skinnbyxor i läderimitation, med hög midja från Monki. Läs mer och köp här.

Skinnbyxor med rak passform

läderbyxor färg

Ankellånga skinnbyxor i läderimitation från Wera. Läs mer och köp här.

Svarta läderbyxor med hög midja

svarta skinnbyxor läderbyxor 1

Svarta skinnbyxor med rak passform och hög midja, från Na-kd. Läs mer och köp här.

Svarta skinnbyxor med dragkedja

läderbyxor svarta snygga

Svarta tajta skinnbyxor, med hög midja och dragkedjor längst ner på sidorna, från Monki. Läs mer och köp här.

Bruna skinnbyxor med dragkedja

skinnbyxa bruna läderbyxor

Bruna skinnbyxor i konstläder med dold dragkedja i sidan, från Carin Wester. Läs mer och köp här.

Svarta byxor i läderimitation

skinnbyxor läderbyxor snygga svarta

Svarta skinnbyxor med rak passform och hög midja, från Monki. Läs mer och köp här.

Vita och tajta skinnbyxor

vita skinnbyxor snygga

Naturvita och tajta skinnbyxor i PU-läder från Na-kd. Läs mer och köp här.

Svarta läderbyxor med hög midja

läderbyxor svarta fuskläder

Extra långa och vida skinnbyxor i mjuk läderimitation från H&M. Läs mer och köp här.