in

Vill du hjälpa Amazonas? Här är 5 saker du kan göra NU

så hjälper du amazonas
Bild: Greenpeace

Trots förra årets uppmärksamhet av bränderna i Amazonas, var antalet bränder i augusti 2020 det näst högsta på ett decennium. Undrar du vad du kan göra för att hjälpa regnskogen? Mer

Den 5,5 miljoner kvadratmeter stora regnskogen Amazonas kallas ibland för världens lungor. Förra året uppmärksammades många bränder i området, då antalet bränder fördubblades 2019 jämfört med året innan. Men trots förra årets globala uppmärksamhet, var antalet bränder i augusti 2020 det näst högsta på ett decennium, skriver TT.

Anledningarna till att det brinner extra mycket just nu är flera, där det torra klimatet och värmen är en och Brasiliens president en annan. President Jair Bolsonaro är nämligen klimatskeptiker och har under tiden bränderna rasat anklagats för att inte göra tillräckligt för förödelsen. Men han tros också ha haft en påverkan på att bränderna startat från första början. Under hans tid vid makten har rekordmycket regnskog skövlats och enligt etablerade klimatorganisationer har Bolsonaro förringat faran i att jordbrukare själva genom eldning skövlar skog för att utöka sin egen mark och göra jorden på den mer näringsrik. Det är en förbjuden metod eftersom den riskerar att orsaka stora och förödande skogsbränder, men används ändå av många. Just augustimånad innebär också starten på brandsäsongen i Amazonas, då bönder och ranchägare fäller träd och sedan sätter eld på dem för att rensa sina marker.

Bolsonaro har blivit pressad från omvärlden att försöka stoppa illegal skövling och eldande, och han har nu satt in armén i regnskogen för att försöka göra detta. Men många miljöaktivister är kritiska till presidenten, då han samtidigt förespråkar att skyddade delar av regnskogen ska öppnas upp för gruv- och jordbruksnäring. Miljöorganisationen Greenpeace riktar dessutom skarp kritik till Bolosonaros regering.

– Förra året, väckte bilderna på Amazonas i lågor rubriker världen över. I år upprepar sig tragedin. Trots det vill regeringen skära i miljödepartementets budget nästa år, säger Romulo Batista, talesperson för Greenpeace, till TT.

En av anledningarna till att jordbrukarna i Amazonas bränner marken för att göra den större är att västvärlden köper mycket nötkött från just det området. En ny studie från Chalmers visar att en sjättedel av utsläppen från en genomsnittlig EU-medborgares diet har direkt effekt på avskogning av regnskog, skriver Expressen.

Så kan du hjälp Amazonas – 5 saker du kan göra NU

För dig som nu med skräck ser på bränderna och den katastrof som just nu pågår i Amazonas så är att sluta äta kött från Brasilien ett steg för att dra sitt strå till stacken. Att sluta äta kött helt och hållet är såklart det bästa för klimatet, men om du prompt ska äta det så se till att köpa svenskt kött eller kött från andra delar av EU.

Genom att minska på mängden papper och trä som du använder i vardagen bidrar du också till minska efterfrågan på produkter som kräver skövling av regnskogen för att tas fram. Vilket i längden minskar risken för bränder.

Men nu när det redan brinner, vad kan man göra då? En sak är såklart det du gör nu: att läsa den här artikeln, leta information och utbilda dig kring vad som faktiskt pågår. Dela den kunskapen med andra också. Ju fler som vet hur illa ställt det är, desto större chans är det att makthavare till slut måste agera.

Du kan också skänka pengar till en välgörenhetsorganisation som jobbar för att rädda Amazonas. WWF, där du kan bli medlem eller skänka en engångssumma, Amazon Watch, Greenpeace och Rainforest Action Network är bra och seriösa alternativ!

Volontärarbete är ett annat sätt att skapa förändring. Även om du inte kan släcka bränderna rent fysiskt så kan du kontakta till exempel någon av ovan nämnda organisationer och se om det finns något du kan göra. Kanske behöver de någon som har specialkunskap inom ett visst område eller som har kontakter inom politiken? Eller som, när coronapandemin är över, kan anordna en demonstration?

Text: Irena Pozar och Frida Olheden