in

Vill du hjälpa Amazonas? Här är 5 saker du kan göra NU

så hjälper du amazonas
Bild: Greenpeace

Får du också ont i magen varje gång du ser bilder från det eldhärjade Amazonas? Vill du vara med och göra något för att stoppa förödelsen? Vi guidar dig till hur du kan gör skillnad. Mer

Den 5,5 miljoner kvadratmeter stora regnskogen Amazonas kallas ibland för världens lungor, men nu står den i brand och röken sprider sig över stora delar av Brasilien, Bolivia och Paraguay. Under 2019 har över 73 000 bränder noterats i Amazonas, vilket är nästan det dubbla från antalet bränder under 2018. Och fler lär det bli. Enligt Business Insider har 10 000 nya bränder upptäckts bara de senaste fem dagarna.

Anledningarna till att det brinner extra mycket just nu är flera, där det torra klimatet och värmen är en och Brasiliens nya president en annan. President Jair Bolsonaro är nämligen klimatskeptiker och har under tiden bränderna rasat anklagats för att inte göra tillräckligt för förödelsen. Men han tros också ha haft en påverkan på att bränderna startat från första början. Under hans tid vid makten har rekordmycket regnskog skövlats och enligt etablerade klimatorganisationer har Bolsonaro förringat faran i att jordbrukare själva genom eldning skövlar skog för att utöka sin egen mark och göra jorden på den mer näringsrik. Det är en förbjuden metod eftersom den riskerar att orsaka stora och förödande skogsbränder, men används ändå av många – något som Bolsonaro inte verkar vilja stoppa.

En av anledningarna till att jordbrukarna i Amazonas bränner marken för att göra den större är att västvärlden köper mycket nötkött från just det området. En ny studie en ny studie från Chalmers visar att en sjättedel av utsläppen från en genomsnittlig EU-medborgares diet har direkt effekt på avskogning av regnskog, skriver Expressen.

Så kan du hjälp Amazonas – 5 saker du kan göra NU

För dig som nu med skräck ser på bränderna och den katastrof som just nu pågår i Amazonas så är att sluta äta kött från Brasilien ett steg för att dra sitt strå till stacken. Att sluta äta kött helt och hållet är såklart det bästa för klimatet, men om du prompt ska äta det så se till att köpa svenskt kött eller kött från andra delar av EU.

Genom att minska på mängden papper och trä som du använder i vardagen bidrar du också till minska efterfrågan på produkter som kräver skövling av regnskogen för att tas fram. Vilket i längden minskar risken för bränder.

Men nu när det redan brinner, vad kan man göra då? En sak är såklart det du gör nu: att läsa den här artikeln, leta information och utbilda dig kring vad som faktiskt pågår. Dela den kunskapen med andra också. Ju fler som vet hur illa ställt det är, desto större chans är det att makthavare till slut måste agera.

Du kan också skänka pengar till en välgörenhetsorganisation som jobbar för att rädda Amazonas. WWF, där du kan bli medlem eller skänka en engångssumma, Amazon Watch, Greenpeace och Rainforest Action Network är bra och seriösa alternativ!

Volontärarbete är ett annat sätt att skapa förändring. Även om du inte kan släcka bränderna rent fysiskt så kan du kontakta till exempel någon av ovan nämnda organisationer och se om det finns något du kan göra. Kanske behöver de någon som kan samordna ett demonstration, som har specialkunskap inom ett visst område eller som har kontakter inom politiken?