in

Allt du vill veta om planeternas betydelse inom astrologi

rosaplaneter
Foto: Matteo Grassi

Vad spelar de olika planeterna för roll inom astrologin? Och vilken planet tillhör just ditt stjärntecken? Vi har kartlagt allt som är värt att veta! Mer

När man ställer horoskop kollar man på tre grundfaktorer – stjärntecken, husen och planeterna. Dessa tre komponenter hänger ihop och påverkar varandra. Planeterna representerar aktivitet och energi, medan stjärntecken förklarar hur man handskas med energin. Husen visar i sin tur inom vilka respektive områden i livet du ska använda dig av energi. Låter det krångligt? Låt oss ta en sak i taget! Här är en snabbkurs i planeternas betydelse inom astrologin!

Planeternas betydelse inom astrologin

Alla planeter har en betydelse inom astrologin och deras egenskaper kopplas ihop med respektive stjärnteckens specifika egenskaper. I astrologin räknas även solen och månen till planeterna. Resterande planeter är: Jupiter, Mars, Merkurius, Neptunus, Pluto, Saturnus, Uranus och Venus. Alla planer har speciella egenskaper och unikt inflytande.

13
Foto: Vincentiu Solomon / Unsplash

Vilken planet tillhör jag?

Så vilken planet tillhör du enligt ditt stjärntecken? Och vad betyder det? Här är hela listan – och längre ner i artikeln kan du läsa mer om varje planet.

  • Solen härskar över lejonet och sägs stå för vitalitet.
  • Månen härskar över kräftan och sägs stå för mottaglighet.
  • Merkurius härskar över tvillingarna och jungfrun och sägs stå för kommunikation.
  • Venus härskar över oxen och vågen och sägs stå för harmoni.
  • Mars härskar över väduren och sägs stå för energi.
  • Jupiter härskar över skytten och sägs stå för utveckling.
  • Saturnus härskar över stenbocken och sägs stå för disciplin.
  • Uranus härskar över vattumannen och sägs stå för förändring.
  • Neptunus härskar över fiskarna och sägs stå för dunkelhet.
  • Pluto härskar över skorpionen och sägs stå för förnyelse.

Solen

Solen är solsystemets centrum och styr (inte helt oväntat) lejonets stjärntecken. Solen styr också det femte huset. Det är den planet inom astrologin som symboliserar universums värmekälla, och även kraft och energi. Solen representerar även det som får oss att ”skina” och det som man tycker är roligt i livet. Solen står för personlig kraft, ledarskap, stolthet och vitalitet. Men här finns också inslag av vrede och själviskhet.

Månen

Månen symboliserar natten och styr över kräftan och det fjärde huset. Inom astrologin är månen den näst viktigaste himlakroppen efter solen. Månen står för sårbarhet, mottaglighet och vårt inre barn, men också det förflutna, djup och intensitet.

Merkurius

Merkurius styr över jungfrun och tvillingarna och står för kommunikation, interaktion och intelligens. Planeten står också för uppfinningar och rörelse.

Venus

Venus styr över vågen och oxen och är skönhetens, kärlekens och harmonins planet. Den förknippas också med välstånd, förmögenhet och pengar. De som styrs av Venus tål inte fientliga miljöer.

11
Foto: Adi Ulici / Unsplash

Mars

Mars styr över väduren och står för energi, styrka och impulsivitet. Planeten står också för självförtroende, vilja, sexualitet och ambition. Men här finns också inslag av vrede, svartsjuka, själviskhet, irritation, hämndlystnad, aggression och olyckor.

Jupiter

Planeten Jupiter styr över skytten och sägs stå för utveckling och framgång. Det gäller framgångar inom alla aspekter i livet – som jobb, ekonomi, kärlek, vänner och familj. Planeten symboliserar även tur.

Saturnus

Saturnus styr över stenbocken och står för disciplin, struktur och visdom. Planeten står också för stabilitet och visdom. Men här finns också inslag av misslyckande, mörker, rädsla och pessimism.

Uranus

Uranus styr över vattumannen och det 11:e huset. Planeten sägs stå för förändring, individualitet och genialitet. Den främjar även nya okonventionella idéer, uppfinningar och upptäckter.

Neptunus

Neptunus styr över fiskarna och det 12:e huset och står för dunkelhet, kreativitet, höga ideal och framgångar – främst inom konstvärlden.

Pluto

Pluto styr över skorpionen och det 8:e huset och sägs stå för förnyelse, personlig makt och självbehärskning. Däremot finns här även ett stort behov av att dominera över andra, och de som styrs av den här planeten har lätt för att skaffa sig ovänner och fiender.