in

Här är böckerna du ska läsa – baserat på ditt stjärntecken

bok baserat pa stjarntecken och horoskop
Bild: Lenin Estrada / Unsplash

Letar du efter inspiration till nästa bokinköp? Vi guidar dig till böckerna som passar dig, baserat på ditt stjärntecken! Mer

koplankar 1024x37 1

Vid det här laget har du antagligen sett alla avsnitt av din favoritserie, lagat ”en ny” måltid några gånger och gått kanske femton promenader. Fördelarna med att vara i karantän börjar kännas som allt färre, och den enda återstående skulle vara att sträckläsa en bok. Steget till att faktiskt välja just vilken kan dock kännas långt. Därför har vi förenklat processen, genom att ge dig en rekommendation baserad på ditt stjärntecken!

Väduren

Kvinnan i fönstret av AJ Finn (2018)

kvinnan i fonstret

Om du satt lika fastklistrad framför Big little lies som vi, är Kvinnan i fönstret en bok du kommer ha svårt att släppa. Berättelsen utspelar sig runt ett litet kvarter i utkanten av New York, där vi får följa en alkoholiserad kvinna i medelåldern som tillbringar dagarna med att spela schack online. Hennes vana att spionera på sina grannar får en dag förödande konsekvenser, när hon blir vittne till grannfamiljens intriger. Det här är en psykologisk thriller i klass med Gone Girl eller Vassa föremål, och boken ska blir film senare i år. Perfekt lästillfälle för alla er som vill tillhöra gruppen “Jaha den, det var faktiskt en bok först. Den har jag läst.”

Oxen

The Houseguest av Amparo Dávila (2018)

the houseguest

Amparo Dávila är sedan länge ett erkänt namn på den latinamerikanska författarscenen, men det var först 2018 som hennes debut på engelska gavs ut. Hennes skräckhistorier är skrivna med ett briljant berättarsätt och hon har kallats “Edgar Allen Poe för det nya millenniet”. I hennes novellsamling “The Houseguest” följer vi karaktärer som drivs till sina yttersta gränser av paranoia, sorg och rädslor. Vi rör oss i gränslandet mellan en paranormal mardrömsvärld och verkligheten, där varje berättelse lämnar läsaren såväl förskräckt som hungrig på mer.

Tvillingarna

Loggböckerna 2005-2013 av Bodil Malmsten (2016)

bodil malmsten loggbocker

I Bodil Malmstens samlade loggböcker kan man påstå att hon var före sin tid. Vi får nämligen följa henne genom självvald exil, där hon beskriver känslan av att vara främling i sitt hemland. Sju år och fem loggböcker senare, rinner små bäckar av klagan ut i ett större allvar. Det handlar om ett samhälle i förändring, att ta ansvar för sina handlingar och kärleken till det stora och det lilla. Även om bokens storlek kan kännas överväldigande, är det anekdoter, dikter och analyser som är värda några timmar av din karantän. Perfekt läsning för dig som hellre dyker ned i andra människors sinne snarare än att konfrontera din egen verklighet.

Kräftan

Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite (2018)

min syster seriemordaren

Med is i magen och blekmedel tvättar vår huvudkaraktär Korede upp efter sin syster, som för tredje gången “gjort sig av” med en pojkvän. Korede vill gå till polisen, men bestämmer sig för att bandet till sin syster är viktigare än några mäns liv. Det här är berättelsen om en inte alltför vanlig syskonrelation, kärlek och frågan om hur mycket blod som kan spillas innan betydelsen av “Blod är tjockare än vatten” tunnas ut. Även om boken har mord som motiv, är det egentligen en avhandling i syskonskap och familjerelationer. 

Lejonet

Oscar Levertins vänner av Martina Montelius (2015)

Bodil är kulturtant och ordförande i Oscar Levertins vänner. Hon är deprimerad, kär i sin psykolog och lite räddare för knark än vad hon skulle önska. På en litteraturkryssning med föreningen konfronteras hon av människor som gång på gång sviker hennes förväntningar, däribland tre föreningsmedlemmar som dränerar henne emotionellt. Martina Montelius är en av Sveriges kanske roligaste författare, det är omöjligt att ta sig genom boken utan att åtminstone dra på mungiporna. När allt känns hopplöst och vedervärdigt bekräftar hon att det alltid kan bli värre. Men också roligare. 

Jungfrun

Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh (2018)

ett ar av avkoppling

Time Magazine, The New York Times, VICE och The Washington Post är bara ett urval av tidskrifter som utsätt “Ett år av vila och avkoppling” till årets bok 2019. Och det är självklart ingen slump, då Ottessa Moshfegh lyckas skildra ett av samtidens mest aktuella ämnen, psykisk ohälsa, med bravur. Berättelsens protagonist har allt: pengar, en lägenhet på Upper east side och ett jobb på ett trendigt galleri. Hon borde vara lycklig, så varför inleder hon ett pillermissbruk och ett försök att sova sig genom ett år? Humor, svärta och skarpa analyser blir ett framgångsrecept som gör det nästintill omöjligt att lägga ifrån sig denna bladvändare. Och varför skulle vi behöva det, när vi verkar ha ett år av vila och avslappning framför oss?

Vågen

Queenie av Candice Carty-Williams (2019)

queenie

I boken Queenie får vi möta Queenie Jenkins, en tjugo-nånting kvinna i London som jobbar på en dagstidning och nyligen blivit dumpad. Hon är i en rasande nedåtgående spiral, och genom boken får vi följa Queenies försök att läka gamla sår och plocka ihop tillvaron. Med en hjärtvärmande humor och svärta beskriver författaren en ung svart kvinnas upplevelser på en turbulent dejtingscen, och hur vår barndom kan infektera vårt förhållningssätt till relationer. Boken är inte bara välskriven och extremt underhållande, den rymmer även ett enormt emotionellt djup och lämnar oss berörda (jag grät två gånger).

Skorpionen

Klubben av Matilda Gustavsson (2019)

klubben

Från ett repotage som lämnade hela Sverige med vidöppen mun fick vi boken Klubben. I den självupplevda berättelsen följer vi författarens upptäckter som ledde upp till en av vår tids mest skakande uppgörelser med landets främsta kulturella institution. Boken skildrar sexuella övergrepp, maktspel och kvinnors utsatthet i en elitistisk kulturvärld. Med journalistisk finess beskriver Matilda Gustavsson ett gräv där verkligheten blir thrillerlik. 

Skytten

Samtal med vänner av Sally Rooney (2017)

I Sally Rooneys debutroman får vi följa Frances, en 21-årig student i Dublin med skrivardrömmar. Hon och hennes exflickvän tillika bästis uppträder med spoken word, och en kväll träffar de paret Melissa och Nick. Mötet blir startskottet för en tumultartad vänskap och kärleksrelation, där Frances tvingas göra upp med sin sårbarhet. Berättelsen diskuterar kompromisslöst ämnen som monogami, sexualitet, kärlek och kronisk smärta. Och mot slutet lämnar den oss med frågan: är vi egentligen så moderna i våran syn på relationer som vi vill tro? 

Stenbocken

Summer of hate av Chris Kraus (2012)

summer of hate

Summer of hate skildrar klassamhället i ett nutida USA, och i boken får vi följa några hopplösa karaktärers jakt på pengar, sex och meningen med livet. Med en satirisk pensel målar Chris Kraus upp en förälskelse mellan en konstkritiker och en ex-fånge, en saga som utspelar sig på gränsen mellan USA och Mexiko. Vad är egentligen värre, att lämna över alla sina tillgångar till en psykopat eller att bli kär i en vaktmästare? Och vilken roll spelar kapitalismen i våra nära relationer? 

Vattumannen

Konturer av Rachel Kusk (2014)

konturer

I boken Konturer får vi följa Faye, som under några sommardagar i Aten undervisar i skrivande. Under sin vistelse träffar hon en rad individer vars berättelser om familjeförhållanden, drömmar, jobb och rädslor besvarar våra frågor om huvudkaraktären. Konsten att lyssna är ett övergripande tema, även om budskapet förmedlas genom berättande. Konturer är en förnyelse av romankonsten, en hyllning till språket och en diskussion om existentialism. Det är början på en unik trilogi som genom tillsynes triviala berättelser får oss att ifrågasätta hela våra liv. 

Fiskarna

Normala människor av Sally Rooney (2018)

normala manniskor

Sally Rooney skrev, enligt bland annat oss och The Guardian, en framtida klassiker när hon 2018 kom ut med boken “Normala människor”. Berättelsen tar plats under fyra år på Irland, och beskriver en komplex relation mellan Connell och Marianne. Vid första anblick kan den verka som en typisk “pojke möter flicka”- eller “Romans över klassgränserna”-saga, och det är den. Men det är också en roman som fångar essensen i att vara en osäker ung vuxen och kärleken till någon som aldrig lyckas möta en på lika villkor. Om du älskar att vara kär, eller fått ditt hjärta krossat ett tiotal gånger, kommer Normal people lämna dig avgrundsdjupt berörd.