in

Feng shui för nybörjare – 3 regler att följa i ditt hem

feng shui
Bildkälla: Spacejoy / Unsplash

Om du har bra feng shui i ditt hem, sägs det kunna bidra till att du trivs bättre. Men hur ska man egentligen tänka när man inreder? Här är några steg att följa. Mer

Enligt feng shui kan vår omgivning påverka hur vi mår. Genom att ha en blå färg på väggen hemma ska vi känna oss mer trygga – medan en röd färg gör oss stressade. Enligt den kinesiska läran, som saknar vetenskaplig grund, spelar det också roll var olika föremål och möbler är placerade. Om du köper det här rakt av (eller bara vill ha lite inredningsinspo) kommer här några steg att följa för bättre feng shui i ditt hem.

1. Rensa ut onödiga saker

Städa, rensa, organisera och sortera. Det är det absolut första steget till ett hem med lite bättre feng shui. Kanske gillar du att ha mycket saker liggandes, men det kan vara bra att göra dig av med sånt som bara tar upp en massa utrymme. Skänk bort kläder du inte använt de senaste åren, och laga eller släng det som är sönder. Här får du lite tips på hur du kan tänka när du städar ditt hem.

2. Placera möbler på rätt plats enligt en kompass

För att få till en bra feng shui behöver du noga tänka igenom var du ska placera din möbler. En huvudregel är att det ska vara lätt att röra sig i ditt hem. Placera till exempel inte saker framför fönster och element, och ställ inte din soffa mitt i vardagsrummet.

Inom feng shui pratar man om en kompass, där alla väderstreck står för olika saker. Beroende på var ditt hem är placerat, ska du ha olika föremål på olika platser i ditt hem. I norr ska du ha mycket svart och blått, i öster ska du ha höga möbler och i söder ska du ha levande ljus. Mer om det i videon nedan!

3. Så påverkar olika färger dig enligt feng shui

De som håller på med feng shui påstår att olika färger kan påverka oss på olika sätt. Vissa gör oss lugna, andra gör oss pigga och några kan till och med öka vår aptit. Därför kan det vara bra att hålla koll på vilka färger du ska använda var.

 • Röd: sägs öka aptiten, men för mycket rött kan trigga stress.
 • Grön: en perfekt färg, då den sägs ha både en uppiggande och lugnande effekt på samma gång.
 • Blå: får kroppen att slappna av och gör oss trygga.
 • Gul: ger energi och gör oss pigga.
 • Turkos: ger en känsla av renlighet och fräschör (perfekt för badrummet!)
 • Brun: bra för att hålla fokus, men för mycket brunt sägs kunna gör oss nedstämda.
 • Beige: gör oss harmoniska.
Feng shui wikipedia
Bildkälla: David Pisnoy / Unsplash

Hur ska man inreda sitt sovrum enligt feng shui?

Det sägs att bra feng shui i sovrummet kan förbättra vår sömn och göra det lättare för oss att varva ner och slappna av. Så hur ska man inreda sitt sovrum för att det ska bli så bra som möjligt? Här är några regler att följa:

 1. Välj gardiner i naturmaterial.
 2. Välj en sänggavel i trä.
 3. Ha en säng med ben och placera inget under sängen.
 4. Ha stadiga nattygsbord på båda sidorna av sängen.
 5. Om du har böcker i ditt sovrum ska du sortera dem efter färg.
 6. Välj varma och lugna färger i sovrummet, så som brunt och beiget.