in

10 tips: Så rensar du ditt hem med KonMari-metoden

vem är marie kondo
Bild: Patrick Perkins / Unsplash och Web Summit / Flickr

Är det dags att rensa ut lite saker? Här är en checklista med 10 steg att följa enligt Marie Kondo och KonMari-metoden. Mer

koplankar 1024x37 1

Vill du bli ett äkta pro på att rensa ut, städa och organisera? Om du också spenderar lite mer tid hemma just nu, kanske ditt behov av ordning och reda har ökat. Och om du, precis som jag, aldrig hittar hemnycklarna när du ska gå ut genom dörren, eller håller fast vid klädesplagg du inte använt sedan år 2007 finns det hjälp att få! Och den hjälpen heter Marie Kondo.

Vem är Marie Kondo?

Hjärnan bakom KonMari-metoden heter Marie Kondo. Senast aktuell med Netflix-serien Konsten att städa – med Marie Kondo från 2019. Hon är författare och organisationskonsult. Med andra ord – ett riktigt proffs på ordning och reda. Hennes bok The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing är en bästsäljare i både Europa och Japan.

checklista konmari folding method 9
Bild: Jeff Sheldon / Unsplash

Checklista: Steg att följa om du vill rensa enligt KonMari-metoden

Så är ditt hem i behov av lite organisering? Är det dags att göra sig av med grejer som bara tar upp en massa plats i skåpen? Här är 10 steg att följa om du vill rensa enligt KonMari-metoden.

1. Respektera dina saker

För det första, tacka ditt hem och respektera dina saker! KonMari-metoden handlar lika mycket om mindfullness som organisering. Reflektera över vad dina saker betyder för dig (är svaret ingenting är det dags att börja rensa ut). Se till att varje sak i ditt hem har en plats. Okej? Då tar vi reda på hur det rent praktiskt ska gå till.

2. Sortera saker efter kategori

Regel nummer ett när det kommer till att rensa, städa och organisera enligt KonMari-metoden är att sortera saker efter kategori. Istället för att städa ett rum i taget ska du alltså börja med att sortera kläder, sedan smycken, sedan smink, sedan böcker och så vidare.

3. Samla allt från en kategori på samma ställe

För att kunna sortera dina saker efter kategorier ska du samla allt från en kategori på ett ställe. Ta till exempel ut alla dina kläder (exakt alla!) och lägg i en hög på golvet. På det här sättet kommer du se hur mycket du har, och förhoppningsvis blir det då lättare för dig att se vad du behöver göra dig av med.

checklista konmari folding method 8
Bild: Edgar Chaparro / Unsplash

4. Kom ihåg att det blir värre innan det blir bättre

Lite pepp på vägen! När du tagit ut alla böcker ur bokhyllan och lagt i en hög på golvet kommer det garanterat se ut som ett bombnedslag, och förmodligen (får vi nästan hoppas) värre än vad det såg ut från början. Men kom ihåg, det kommer bli värre innan det blir bättre! Att rensa ut och organisera kan ta några dagar, men ta tag i en kategori i taget så ska du se att du snart ser ljuset i tunneln.

5. Lägg inte tillbaka någonting innan du har sorterat klart

Bestäm vad du ska göra med dina grejer innan du börjar lägga tillbaka saker och ting på sina platser. Vad ska slängas? Vad ska sparas? Och vad ska säljas? Sortera innan du börjar vika några av dina kläder och lägga dem i lådor.

6. Vik kläder enligt Marie Kondos folding method

Kläder, en källa till oreda i många hem, är en bra kategori att börja med. Genom att vika plagg får du plats med mer än om du hänger dem på en galge. Håller du inte med? Det är för att du inte viker kläder enligt Marie Kondos metod!

7. Organisera efter storlek

Till alla som aldrig hittar nycklar, små hårnålar eller tofsar – lyssna nu noga! Saker ska, förutom att sorteras efter kategori, även organiseras efter storlek. Små saker ska vara nära andra små saker, och gärna i lådor!

8. Förvara saker i lådor

Förvara dina saker i lådor! Smålådor kan vara praktiska att använda sig av då de kan få plats i större lådor för ännu mera ordning och reda. Ett annat av Marie Kondos tips är att använda transparenta lådor, för att lättare se vilka lådor som innehåller vad.

9. Saker du använder ofta ska vara lättillgängliga

Säger kanske sig självt varför detta är en smart idé? I de där översta skåpen som är svåra att nå kan du typ förvara… ditt strykjärn? Förutsatt att du, precis som jag, aldrig stryker dina kläder (på sin höjd hänger in dem i badrummet medan du duschar för att ”ångorna ska göra kläderna raka”). Saker som du däremot använder ofta ska vara lättillgängliga, alltså i skåp som är lätta att nå.

10. Gör saken dig glad?

Det här är vad du ska fråga dig själv när du går igenom och rensar ditt hem! Ger föremålet dig ingen glädje, utan i värsta fall sorg, är det dags att göra sig av med det. Här är det alltså inte läge att vara nostalgisk!