in

Ylva: ”Mina vänner gillar inte min flickvän”

Veckorevyns terapeut om vänner och flickvän
Bild: Zou Meng / Unsplash

VeckoRevyns läsare Ylva tycker sig känna av att hennes vänner inte gillar hennes flickvän. Vad ska hon göra? VeckoRevyns terapeut svarar. Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

Ylva: ”Mina vänner gillar inte min flickvän”

Hej Paula!

Jag har ett litet dilemma. Jag känner av att mina närmsta vänner inte gillar min partner. Det är ingenting de säger rakt ut, men någonting har förändrats mellan oss. Det känns som att det är något vi inte pratar om. När jag bjuder in dem till grejer frågar de alltid vilka som kommer, och kanske övertänker jag, men när jag berättar att även min flickvän ska komma tar det lång tid innan de svarar på min inbjudan för att till slut säga att de tyvärr har andra planer. Det gör mig ledsen och jag känner att jag behöver försvara min relation på ett sätt som inte känns bra för mig.

Samtidigt kan jag förstå varför mina vänner känner som de gör, då min flickvän ibland kan vara lite dryg mot dem. Kanske känner även hon av att de inte gillar henne? Hur som helst, finns det någon lösning på det här problemet? Jag är rädd för konflikter, men nu känner jag att jag och mina vänner börjar glida ifrån varandra lite och så vill jag inte heller ha det. Samtidigt önskar jag att de var mer stöttande och accepterade min relation. Tacksam för svar! /Ylva

Paula: ”Ett tillfälle för dig att öva på att hantera konflikter”

Hej Ylva,

Tack för ditt mail. Jag förstår att det kan kännas jobbigt för dig när det känns som att din relation påverkar att dina närmsta vänner inte vill vara med dig. Jag tänker att du ska försöka ta upp detta med dina vänner. Jag vet att det kan vara jobbigt att göra det då du är rädd för konflikter, men detta är ett tillfälle för dig att öva på att hantera konflikter. Försök säga till dina vänner att du upplever att de undviker dig och se vad de svarar. Var så ärlig du kan mot dem.

Jag tror det kan hjälpa att prata med dem i lugn och ro när din flickvän inte är med. Säg även att du är mycket mån om er vänskap och vill behålla den och se hur ni kan lösa det här. Kanske kan det finns en annan anledning till varför de beter sig som de gör? Och om det har med din flickvän att göra blir detta ett tillfälle för er att prata om det och se vad ni kan göra för att lösa situationen. Detta har säkert inget med dig att göra, utan ibland kan det vara så att personkemin inte stämmer mellan människor. Då kan en lösning exempelvis vara att du träffar dina vänner själv. Men första steget är att berätta för dem hur du känner.

Varm kram från mig /Paula