in

Våga vara vacker

kropp
Kroppsundersökning

Du är det, vi är det, alla Sveriges unga tjejer är det. Vackra, starka, fantastiska. Men knappast alla, inte ens de flesta av oss, vet om det själva. Läs resultatet av vår stora kroppsundersökning och inspireras av sex underbara VR-läsares nakna dag i fotostudion!

Mer

”Jag bär upp min kropp med stolthet”

hannah

Min kropp är min kompis. Inte för att den är skitsnygg, omtyckt av killar eller avundsvärd bland andra tjejer. Det är inte så jag väljer mina kompisar. Jag gillar den för att vi är världens bästa team. Det är vi två som ska ta oss igenom det här vi kallar livet och då gäller det att vi har en fungerande relation. Och det är inte många andra kompisar som kan anpassa sig så mycket efter dina behov och önskemål. Kroppen är så villig att stödja och hjälpa dig genom livet att den lyder din minsta vink. Jag försöker att inte missbruka den välvilligheten, att inte missköta min kropp, att dra ner på onyttig skitmat och inte försöka gå ner några kilo genom att sluta äta. Jag försöker visa hänsyn till den genom att äta ordentligt med mat och se till att det är mat som kroppen behöver för att må bra. Jag försöker också träna och motionera så att kroppen ska orka bära mig framåt i livet.

Så visst, jag försöker ta hand om min kropp men det får aldrig bli en belastning för mitt sinne. För lika mycket som min kropp ska bära upp mig, så ska jag bära upp min kropp. Till det behöver jag glädje, kärlek till livet och en jäkla massa självkänsla. Och allt det får jag från att alltid tillåta mig att njuta av livet i form av god mat som varken är G eller I, vila i form av degande i soffan på den vanliga träningstiden och att umgås med vänner och familj, även om det innebär att både träning och middag uteblir.

En sak vet jag: det psykiska kommer före det fysiska. Har du dålig självkänsla spelar det ingen roll hur mycket du kämpar och hur snygg din kropp är i andras ögon – du kommer att tycka att den är hemsk ändå. Men om du jobbar på din självkänsla – så kommer din kropp automatiskt att bli snygg, för att DU tycker så. Så tänker jag.

Antagligen är det därför jag inte är direkt pinnsmal – men det är också därför jag bär upp min kropp med stolthet. Att hata eller förakta något jag ska leva med varje sekund genom hela livet är både ett enormt slöseri av energi och helt ohållbart i längden. Lika bra att börja gilla din kropp i dag!
Vi lät 2 128 VR-läsare svara på 31 frågor om förhållandet till sin kropp.

Resultatet kan du läsa om du följer länken nedan. Ungefär hälften är nöjda respektive missnöjda med sin kropp. Över 70 procent är på något sätt missnöjda med sin vikt. Lägg till på det att majoriteten av de svarande ligger mellan storlekarna 36 och 40. Något är fel när unga tjejer har så dålig uppfattning om hur vackra de faktiskt är. För det är vi, oavsett kroppstyp. Kolla bara på mig och sex av våra fantastiska VR-läsare, som vågar vara vackra. Vi var sju nervösa men ascoola tjejer som kastade av oss paltorna och ställde oss framför kameran. Inte för att visa våra fulländande kroppar, utan för att visa er hur vi faktiskt ser ut: sjukt olika, men lika fina för det.

Kan vi, så kan du. Så inspireras av oss, släng ut bikiniångesten (som 78 procent av er har) och möt sommaren med en självbild som motsvarar verkligheten!

Kolla in kroppsundersökningen