in

Höj ditt värde!

sjalvkansla
Home

Snart kommer de på mig, jag är en vandrande bluff, alla andra är smalare, snyggare, smartare …
Är det tankar du känner igen? Du är inte ensam. Tusentals kvinnor dras dagligen med usel självkänsla.
Gör 2007 till året då det vänder.   

Mer

”Om jag ändå vore smalare, snyggare, smartare …”. Känner du igen dig?
Skrämmande många av oss har en syn på oss själva som inte överensstämmer med verkligheten. Och den skeva självbilden leder till låg självkänsla. Men vad är egentligen självkänsla?
”Om du lever med ett förvrängt jag i stället för ett äkta, så kommer du att leva med en begränsad och fiktiv självbild, som förråder ditt autentiska jag och krymper dig i alla avseenden. Och det duger inte!”, skriver doktor Phillip C. McGraw (Mer känd som Dr Phil) i sin bok ”Angelägenheter – finn ditt autentiska jag”.
Det hela är egentligen ganska logiskt.
För att hitta god självkänsla gäller det att värdera sig själv rättvist. Något som alltför många av oss är på tok för dåliga på, vilket kan ha ödesdigra konsekvenser i livet. Dålig självkänsla påverkar olika människor på olika sätt, men typiska symptom är att inte våga ta plats, uttrycka åsikter eller att alltid ta ett steg åt sidan till förmån för andra. Eller motsatsen: att kräva överdriven uppmärksamhet, plats och att vara benägen att trycka ner andra människor – i ett desperat försök att lyfta upp sig själv.
Så varför är det snarare regel än undantag att unga kvinnor underskattar sin egen personlighet, kapacitet och kropp? Orsakerna kan vara många och det är ofta ett pussel av åtskilliga faktorer.

Enskilda händelser i uppväxten är en del, vissa nyckelpersoner i livet är en annan. Dessa personer behöver inte ha behandlat dig illa, men kan genom sina förväntningar, uppfattningar och förhållningssätt ha påverkat dig till att ta en roll som egentligen inte är du, eller fått dig att ställa krav på dig själv som du förmodligen aldrig hade ställt på dig själv annars. Vi ska inte heller glömma yttre faktorer som tidningar, tv, skolan och den allmänna uppfattningen om att nu ska minsann tjejerna visa framfötterna och prestera!

Låter det komplicerat? Det är det. Men så fort vi kan identifiera vår dåliga självkänsla så kan vi göra något åt den! De områden där vår usla självkänsla påverkar oss mest negativt är de tre K:na: Karriär, Kropp och Kärlek.

KARRIÄREN – Snart kommer de på mig:

Har du alltid haft bra eller hyfsade betyg, extrajobbat dig igenom skoltiden, kommit in på en bra utbildning och jobbat stenhårt för att skapa nyttiga kontakter? Har du ändå ständigt en känsla av att du har fuskat dig fram, att du egentligen inte kan något och att du när som helst kan bli avslöjad som den bluff du är? Och att det inte spelar så stor roll hur duktig du är, för det finns så många andra som är mycket bättre?
Du må ha bra självförtroende, eftersom du vågar kämpa, vässa armbågarna och slå dig fram. Men självkänslan är bottenlåg eftersom du tror att om du skulle luta dig tillbaka och bara vara du, så skulle alla dessa fantastiska egenskaper försvinna.

KROPPEN – Alla andra är snyggare:

Är de flesta av dina kompisar ”mycket, mycket smalare än du” – trots att ni alla är storlek 36/38 och deras kläder ofta hänger lite på dig när du lånar dem? Tycker du inte om att ha åtsittande eller avslöjande kläder för att det helt enkelt inte passar en mullig tjej som du, fast du tycker att det är skitsnyggt på dina vänner? Då har du en felaktig självbild som i sin tur leder till dålig självkänsla, som i sin tur leder till att du går miste om otroligt många kontakter, chanser och möjligheter …

KÄRLEKEN – Det funkar aldrig för mig:

Tycker du att flirtande är något av det svåraste och läskigaste som finns, och är olycklig för att du aldrig tycks hitta någon att bli tillsammans med? Och så fort du hittar någon så vill du bli seriös på en gång, och blir ofta för mycket och för intensiv för killen?  Eller har du tvärtom tusentals flirtar, men tar aldrig steget in i ett förhållande – utåt sett för att du ”skiter väl i sådan skit, och du har så mycket roligare som singel och killar är ju ändå idioter”, inåt sett för att du är livrädd för att om du visar ditt riktiga jag så skulle ingen vilja stanna? Du litar inte på att någon kan älska dig – på grund av dålig självkänsla.
 
Din självkänsla är din grundsten i livet. Det är den som avgör hur lätt eller svårt det blir för dig att ta dig fram här i livet. Så har du ångest och känner dig vilsen inför din karriär? Hoppa inte på en massa utbildningar och jobb – jobba på din självkänsla först!
Är din kropp ditt ständiga orosmoln, och du vill alltid bli lite smalare och lite snyggare för att må bättre? Hoppa inte på den nya, heta träningsformen (för att sluta efter en vecka) eller monsterdieten du försökt tio gånger tidigare. Jobba på din självkänsla först!
Undrar du vad det är för fel på dig som aldrig hittar rätt i kärleken, som alltid åker på nitar och söker dig till fel platser och personer? Börja inte dejta ännu mer eller hoppa på konstiga dejtingmetoder – jobba på din självkänsla först!

Att ha god självkänsla innebär att ha tillit till sin egen förmåga att klara av saker, att acceptera sin grundläggande personlighet och lyfta fram sidor du gillar hos dig själv och bli medveten och bearbeta sidorna du är mindre stolt över. Att bli medveten om ditt eget värde – i dina ögon.
När du har hittat din värdegrund, och byggt en liten mur runt den, kommer annat att komma gratis. Du kommer att märka vad du vill, brinner för och du kommer inte vara lika rädd att misslyckas! Du kommer att bli nöjd med din kropp och/eller hitta en kosthållning och träningsmetod som passar dig, och håller i längden. Och när du älskar dig själv blir det betydligt lättare för andra att göra detsamma.
Hur är det med dig? Är du en av de tusentals tjejer med bristande självkänsla? Gör självtestet här bredvid och följ tips till en bättre självkänsla, nu!

Hur står det till med din självkänsla?

Kolla vilka påståenden som passar in på dig. Passar tre eller fler påståenden in på dig har du en svag självkänsla som du borde jobba på för att få ut mer av ditt liv – antingen på egen hand eller med professionell hjälp.

  • Du uttrycker inte gärna en bestämd åsikt i en fråga – antingen för att du inte har någon, eller för att du tror att den du har är fel eller otillräcklig.
  • Du vågar inte sätta upp mål på grund av rädsla eller övertygelse om att du inte kommer att uppnå dem.
  • Du vet att du är ganska bra, duktig och schyst, men du tror inte på dig själv.
  • Du tror att alla andra vet eller kan något som du inte vet eller kan.
  • När du får komplimanger avfärdar du dem direkt i övertygelsen om att det är något fel på dem som ger dem.
  • Du är hela tiden rädd att bli avslöjad som en stor bluff.
  • Var du än befinner dig så tycker du att det finns personer som är bättre än du.
  • Du kan komma på dig själv med vara nedlåtande eller elak mot andra, utan att du egentligen vill.

10 steg till bättre självkänsla

1. Våga prata om det!
Öppen kommunikation är nyckeln till det mesta, och det gäller även här. Alla problem känns mer lätthanterliga när man uttalar dem i ord. Håller vi dem inom oss blir de ofta större än vad de hade varit om vi ventilerat dem från början. Så fort du känner dig dålig, att det är något du inte klarar av eller att du är otillräcklig på något sätt – prata om det, innan det etsar sig fast inom dig. Var inte rädd för att tråka ut vänner och familj, det är ju det här de är till för. De flesta mår bra av att hjälpa andra, och är ofta mycket klokare och mer förstående än vad du kanske tror. Har du en riktigt dålig självkänsla kan inte prat lösa allt, men det kan leda dig fram till vad du kan göra åt det.

 2. Sätt upp små delmål
 Vägrar du sätta upp mål i övertygelsen om att du ändå inte kommer att lyckas? Sluta. Inget stärker din självkänsla mer än känslan av att du faktiskt klarar av mer än du tror. Däremot kan du omformulera målen, så att de känns mer inom räckhåll. Börja med att sätta upp pyttemål som du vet att du kan uppnå, det kan vara att skicka iväg ett sms du har skjutit upp eller att skriva klart ditt CV innan veckan är slut. Varning! Ställ inte orealistiska mål.

3. Acceptera den du är!
Försök att kartlägga vem du är. Skriv ner dina egenskaper – negativa och positiva – och be någon/några vänner att göra detsamma. Förmodligen stämmer listorna inte riktigt överrens, och du kommer att kunna se var du missuppfattar din egen personlighet och ditt värde. Du kommer att se hur din bild av dig själv skiljer sig från omvärldens. Fundera på vad som egentligen stämmer och jobba ännu mer på att lyfta fram de positiva egenskaperna. Och acceptera de negativa. Du är ju den du är och även om du kan förändra dig och bli ditt bästa du, så är du ändå du. Och du kommer aldrig att kunna jobba med dig själv om du inte accepterar och gillar det du har att jobba med.

penna

4. Anteckna känslorna
Skriv ner dina mål, dina egenskaper, dina känslor och tankar och dina önskningar och drömmar. Ha alltid med dig ett anteckningsblock, och skriv ner allt så fort det kommer till dig och stäng sedan igen blocket. Läs sedan igenom det efter några timmar, några dagar eller några veckor. Då kommer du att kunna titta på dina känslor och problem mer objektivt ock kanske till och med se en del samband och förklaringar. Och då är det möjligt att du känner vad du bör göra för att stärka dig själv.

5. Kolla igenom gamla saker
Om du känner dig värdelös, tycker att allt du gör går fel och tvekar på din egen kapacitet – rota fram gamla skolarbeten, dagböcker och bilder! Ofta glömmer man hur duktig/klok/snygg man faktiskt är, eller i alla fall kan vara. Om du hittar en uppsats från nionde klass kommer du säkerligen tänka ”Gud vad bra det här är, har jag gjort detta?” – du har bara glömt att du kan!

6. Fastna inte i soffan
Att ligga på sofflocket och jämra sig över att du inte är bra och alla andra är bättre är förödande. Där kommer ju ingen varken säga eller visa dig att du har fel. Så ta ett jobb, gå en kurs eller gå med i en hjälporganisation. Vad som helst, bara du känner att du gör nytta, att du är behövd och att du fyller ditt liv med något värdefullt!

7. Ät rätt och rör på dig
Din fysiska hälsa påverkar dig mentalt mer än du tror. Så motionera ordenligt och ät bra, energirik mat på regelbundna tider. Det ger dig energi, glädje och en  känsla av att faktiskt kunna klara något. Börjar du märka av resultat får din självkänsla en ordentlig skjuts.

8. Titta noga på alla andra
Är verkligen alla i hela världen så mycket bättre än vad du är? Titta på människorna i din direkta närhet och definiera precis varför de är så himla bra och du är så himla dålig. Skriv upp det och se om det verkligen är logiskt. Vad är det som gör dem så bra?
Varför tror du de är så lyckliga? På exakt vilka punkter är de bättre än vad du är – och hur? Prata med dem, ta reda på hur deras självkänsla är och vad de tycker om sig själva. Du kommer att bli lättad när du märker att de också har problem och motgångar.

9. Läs självhjälpböcker!
Det finns en mängd böcker i ämnet. De flesta är jättebra och erbjuder konkreta tips, regler och tillvägagångssätt till hur du kan stärka in självkänsla. ”Självkänsla nu” och ”Mera självkänsla” av Mia Törnblom och ”Angelägenheter – finn ditt autentiska jag” av Doktor Phillip C. McGraw (Dr Phil) finns på bokus.com och i de flesta bokhandlar.

sjalvhjalp

10. Terapi – men inte ska väl jag …
Om du har tankar på att gå i terapi – tveka inte! Det är ett bra sätt att komma på fötter om självkänslan sviktar. Det är dyrt (cirka 500-800 kronor per terapitimme), men jämfört med all energi, kraft och prestationsförmåga som du går miste om utan din självkänsla, så är det värt det. Ofta behövs dessutom bara en kortare period. Det är även möjligt att gå via Landstinget och få priset reducerat. Kontakta din husläkare eller distriktsköterska och hör vilka möjligheter som finns för dig. Rådfråga även honom/henne om vilken typ av terapi som passar just dig. Kognitiv beteendeterapi (KBT) brukar rekommenderas
för unga kvinnor som behöver en knuff framåt i livet, men det varierar beroende på problemens karaktär. Om du inte går via Landstinget, kolla Gula sidorna, annonser i dagstidningar eller internet för att hitta rätt. Tänk på att du kan behöva prova olika terapeuter/psykologer och/eller metoder innan du hittar det som passar dig. Ge inte upp!

Hannah berättar: Jag grät varje morgon

hannah

Ni som känner till mig har nog uppfattat mig som en trygg tjej som vet vad hon vill – och som är säker på att hon är kapabel att uppnå det. En tjej som har accepterat vad hon har att komma med och älskar det så pass mycket att hon inte bryr sig ifall alla andra tycker likadant eller inte.
Till er som stöter på mig för första gången vill jag tala om att det är precis sådan jag är. Nu. För två år sedan var jag inte det. Alls.
Jag tappade min självkänsla utan att veta hur, varför och exakt när det hände. Paff sa det bara så var den borta. Först efteråt har jag insett att den kanske inte var speciellt befintlig innan heller …

Jag hade dittills tyckt att livet var rätt okej. Reflekterade inte speciellt mycket, utan körde på. Vem fan hade tid att tänka på framtiden? Tråååkigt …
Så en dag gick jag vilse och hittade inte tillbaka. Tankar om framtiden, det förflutna och ansvar överrumplade mig. Jag har hört att vissa kallar det ”att bli vuxen” …

Jag grät varje morgon för att jag inte ville möta ännu en dag fylld av uppgifter jag inte skulle klara av och möten med människor som var bättre, snyggare och roligare än jag. Jag grät varje kväll för att jag inte visste vad jag ville i livet, sedan grät jag lite till för att det inte spelade någon roll – jag skulle ju inte kunna uppnå det ändå!
Jag var övertygad om att jag aldrig skulle få jobb. Någonsin. Någonstans. Att jag gick en bra utbildning, har en familj som aldrig skulle överge mig och vänner som förmodligen skulle kunna hjälpa mig i framtiden spelade ingen roll. Jag trodde inte på det. 

Att jag alltid varit duktig i skolan gjorde inte saken bättre. Tvärtom var det bara värre att alla hade skyhöga förväntningar på allt spektakulärt jag skulle åstadkomma i livet. Jag hade ju bara lurat dem! Visst, jag hade läshuvud, men jag kunde ju inget, jag var ju inte bra på något.
”Jag ska bli journalist”, hade jag alltid sagt med högt huvud, men plötsligt frågade jag mig själv vem som sagt att jag skulle klara det? Varför trodde jag ens att jag kunde skriva? Sanningen var ju att alla sagt till mig att jag skulle bli en bra journalist. ”Men det är ju bara för att de blivit lurade”, tänkte jag … De har ingen koll på hur värdelös jag faktiskt är.

Så jag klippte kontakten med mina fantastiska vänner, avskärmade mig från min familj och fick svårt att se folk i ögonen utan att flacka med blicken och darra med läppen. Jag fick svårt att gå på gatan, för jag ansåg inte att jag hade rätten att gå omkring på samma gator som alla framgångsrika, snygga och lyckliga männniskor. Så jävligt var det. Allt detta för att min självkänsla svek mig.
Så vad gjorde jag? Två saker hände som var avgörande för mig:

1. Jag fick ett jobb. Inte något prestigefyllt högstatusjobb, utan ett extrajobb i en klädbutik i Stockholm. Men för någon som inte trodde att hon ens kunde få det simplaste jobbet så var det stort. Jag hade lämnat in mitt CV där fler månader tidigare och nu ringde de. Osäker på om jag skulle klara av det tackade jag ja till att provjobba (jag hade med all säkerhet tackat nej om jag hade vågat …). Till min förvåning fick jag jobbet. Plötsligt var jag behövd, fick lön för mitt arbete och kände trygghet i att om allt gick åt helvete så kunde jag ju faktiskt jobba kvar där hela livet … Det var det bästa som kunde hända mig just då och där utvecklades jag otroligt mycket.

2. Jag började i terapi. Inte tack vare mig själv. En fantastisk kvinna och vän såg det jag försökte dölja, och konfronterade mig. När jag sa att jag mådde super sa hon till mig att sluta snacka skit. Jag bröt ihop och hon fångade mig och såg till att jag fick hjälp. Detta blev min absoluta räddning och jag kan inte nog påpeka att alla någon gång i livet borde genomgå terapi. Dels för att hitta de nyckelhändelser och personer som format en. Du kan inte göra något ogjort, men blir du medveten om hur du blev som du blev så ser du logiken i ditt beteende och kan ta makten och bli den du vill vara. Dels för att när du pratar helt öppet och ärligt om din självbild och självkänsla, så hör du hur dumt och orealistiskt det faktiskt låter. Det öppnar dina ögon …  

Nu har jag en bra självkänsla – och det är fantastiskt! Vissa dagar är åt helvete, men jag vet att det ordnar sig. Och visst kan jag vara deppig, men jag vet att jag blir glad igen. Viktigast av allt: jag vågar misslyckas! Nu vet jag att det inte betyder att jag är värdelös, utan att jag samlar på mig erfarenhet som ökar mina chanser att lyckas! För jag gillar mig själv, jag tycker att jag är bra – och bra saker händer ju bra människor.