in

”Vad ska jag göra när min familj säger rasistiska saker?”

familj säger rasistiska och sexistiska saker
Källa: Jamie Street on Unsplash

Michaela är rädd att hennes familj kommer säga rasistiska och sexistiska saker runt julbordet – vad kan hon göra? Det svarar VeckoRevyns terapeut på. Mer

Michaela: ”Vad ska jag göra när min familj säger rasistiska saker?”

Hej Paula! Det är med blandade känslor jag ska fira jul med min familj. Min släkt säger ofta både rasistiska och sexistiska saker vilket gör mig upprörd. Samtidigt vill jag inte förstöra julstämningen genom att hela tiden starta konflikter, men ibland känns det som att de säger saker bara för att provocera mig. Hur ska jag tänka? /Michaela

Paula: ”Fokusera på det som tar minst energi från dig”

Hej Michaela,

Tack för ditt mail. Julen är en högtid som kan vara jobbig för många. Det är svårt att sammanföra flera människor som har starka åsikter som inte alla delar. Jag tänker att du bör fundera på vad som tar minst energi från dig och fokusera på det. Det kan vara jobbigt och ta mycket kraft att försöka förändra personers åsikter och värderingar i vår närhet och frågan är om vi ens kan det. Däremot kan vi styra över hur vi själva reagerar på deras åsikter.

Jag tänker att du ska vara ärlig och säga till din familj att du blir sårad och ledsen när de uttrycker sig sexistiskt och rasistiskt. Visa tydligt att du skulle uppskatta om de inte säger sådana saker till dig eller i din närhet och vill att de ska respektera detta. 

Det kan också vara bara att fråga sig om dina släktingar kommer lugna ner sig eller om det kommer bli ännu värre? När du landat i hur du vill agera, så tänker jag att du kan fundera på hur du ska göra i de stunder din familj börjar prata på det där sättet. Kanske är det så att du kan säga till dem att ni tycker olika och att ni får lämna det så, eller så kanske du tar en paus och går iväg för att skapa ett andrum för dig? Önskar dig en lugn och skön jul.

Varm kram från mig /Paula


Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.