in

Vad är vårdepression och varför får man det?

vardepression dragare

När våren kommer och vi går mot ljusare tider igen är det många som börjar känna sig piggare och blir gladare, men det gäller inte alla. Vårdepression, eller säsongsbetingad depression, drabbar vissa. Mer

Vårdepression är ett uttryck man hör om oftare, men vad är det egentligen?

– Om man ska vara petig finns inte något av begreppen, vårdepression eller säsongsbetingad depression, längre. Men, vårdepression innebär samma kriterier som vid vanlig depression. Trött, nedstämd och man tycker att livet är väldigt tråkigt, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid Karolinska Institutet.

För att depressionen ska vara en vårdepression (om vi nu ska kalla det det) krävs det att den ska dyka upp regelbundet vid samma årstid.

– Första gången man blir deprimerad på våren kan man ju inte veta om det är vårdepression, det måste komma året efter igen. Sedan kan det också vara så att en vanlig depression råkar inträffa på våren flera gånger, det är väl därför de har tagit bort begreppet, det är lite luddigt.

Hur många drabbas av vårdepression?

– Ett par procent av Sveriges befolkning brukar man säga, det finns inte så många studier gjorda. Det finns också något som heter vår-trötthet. Det drabbar tio till 15 procent, men det är inte samma sak. Det är mildare och man är mest bara trött och inte nedstämd, vilket är en av kriterierna för depression.

Varför drabbas man av vårdepression?

– Den biologiska klockan hinner inte med när vi ställer om från vintertid till sommartid. En del av de sakerna som händer med kroppen på natten glider in på dagen och det blir lite rubbat, och man känner sig trött.

Åkerstedt berättar att vårdepression oftast brukar gå över av sig självt när kroppen ställt om sig och den biologiska klockan kommit ikapp. Men för att hjälpa sig själv på traven ska man exponera sig för ljus tidigt på morgonen. Om man däremot är deprimerad en längre period och behöver ha mer hjälp ska man kontakta en läkare.

– Då kan man få medicinsk hjälp. Men ett bra botemedel vid vårdepression är att vistas ute mycket och röra på sig.