in

Då ställer vi om till sommartid

sommartid vintertid slopa avskaffa 1
Bildkälla: Icons8 Team / Unsplash

Snart ställer vi om till sommartid igen, men ska klockan ställas fram eller bak? Och vilket datum blir det sommartid? Här är allt du behöver veta.
Mer

Datum: När börjar sommartid 2022?

Från och med klockan två på natten söndagen den 27 mars 2022 börjar sommartid. Då ska klockan ställas fram en timme. Om du tycker det är svårt att hålla koll på när klockan ska ställas fram och när den ska ställas tillbaka kommer här en liten minnesregel! På våren ställs utemöblerna (och klockan!) fram, på hösten ställs utemöblerna (och klockan) tillbaka. Och ja, din telefon kommer antagligen ställa om tiden själv.

Vilka länder har sommartid i Europa?
Bildkälla: Glen Anthony / Unsplash

När infördes sommartid i Sverige?

Redan 1916 infördes sommartid i Sverige, men det blev inte speciellt populärt och avskaffades igen samma år. Därefter infördes sommartid igen så sent som 1980, och då gällde redan sommartid i många andra länder i Europa.

När blir det vintertid?

I år blir det vintertid igen söndagen den 30 oktober, då ska klockan alltså ställas tillbaka en timme.

Vilka länder har inte sommartid?
Bildkälla: Elena Koycheva / Unsplash

Kommer vi avskaffa och slopa sommartid?

Sommartid eller inte sommartid? Det är frågan! Varje år ställer vi fram klockan en timme på våren, och sedan tillbaka en timme på hösten. Så har det varit sedan början av 80-talet, men snart kanske vi gör det för sista gången.

Redan i mars 2019 röstade Europaparlamentet igenom ett förslag om att avskaffa tidsomställningen och att detta skulle börja gälla två år senare, alltså förra året. Men än har den svenska regeringen inte tagit något beslut om tidsomställningen ska avskaffas eller inte, och om det i så fall är sommar- eller vintertid som ska gälla året om.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med sommartid?

En fördel med sommartid är såklart att vi utnyttjar solljuset mer på sommaren. Därmed behöver vi inte förbruka lika mycket elektriskt ljus. Men det finns också de som menar att tidsomställningen kan leda till sömnbrist, skriver SvD.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.