Snart ställer vi om till vintertid igen, men ska klockan ställas fram eller bak? Vi har några tips som gör det lite lättare att klara tidsomställningen!
Mer
Snart ställer vi om till vintertid – 6 tips som hjälper dig klara övergången

Vintertid hit och sommartid dit! Kanske är du en av dem som knappt känner av när klockan flyttas fram och tillbaka, men för vissa blir ändringen mer påtaglig. En del känner sig jetlaggade flera dagar efter att vi ställt om till sommartid, medan några blir tröttare än vanligt precis efter det blivit vintertid. Men vet du varför vi håller på att flytta klockan fram och tillbaka på det här sättet? Och vet du vilka för- och nackdelar det finns? Vi har samlat all info du behöver (plus några tips på hur du klarar omställningen lite lättare!)
Vilket datum börjar vintertid 2023?
Från och med klockan två på natten söndagen den 29 oktober är det vintertid som gäller.
6 tips för att klara tidsomställningen
Här är några tips för att du inte ska bli lika påverkad när vi ställer om från sommartid till vintertid!
- Gå upp 15 minuter tidigare dagarna precis innan tidsomställningen.
- Ta en kort sovmorgon på söndagen – gå upp 15 minuter senare än vad du normalt gör.
- Ta en kort promenad i dagsljuset på förmiddagen den dag som vi ställt om tiden. Det hjälper kroppen att anpassa sig.
- Undvik powernaps! De första dagarna efter tidsomställningen är du kanske sugen på att ta en tupplur då och då, men det gör det svårare att vänja sig vid omställningen.
- Fysisk aktivitet hjälper. Försök träna, gå en promenad eller annat som gör dig trött i kroppen.
- Varva ner innan läggdags! Lägg bort telefonen, ät middag lite tidigare än vanligt och ta en varm dusch på kvällen.
Tack Sleep Cycle för tipsen!
Ska klockan ställas fram eller tillbaka när det är vintertid?
När sommartid börjar ska klockan ställas fram en timme, och sen ska den ställas tillbaka en timme vid vintertid. Om du tycker det är svårt att hålla koll på när klockan ska ställas fram och när den ska ställas tillbaka kommer här en liten minnesregel! På våren ställs utemöblerna (och klockan!) fram, på hösten ställs utemöblerna (och klockan) tillbaka. Och ja, din telefon kommer antagligen ställa om tiden själv.

Förlorar vi en timme när det blir vintertid?
Nej, tvärtom! Om du är ute på en klubb som stänger klockan 03.00 samma natt som vi ställer om till vintertid, kommer du märka att klockan blir 02 igen när du är redo att gå hem (på gott och ont!).
När infördes sommartid i Sverige?
När sommartid infördes i Tyskland och Österrike under första världskriget var skälet från början att man skulle spara olja, som då var en bristvara. Detta genom att det blev ljusare på eftermiddagarna och kvällarna. I samma veva infördes även sommartid i Sverige, men det blev inte speciellt populärt och avskaffades igen samma år (det avskaffades även i Tyskland och Österrike då man insåg att man faktiskt inte sparade särskilt mycket olja på att göra på det här sättet). Därefter infördes sommartid i Sverige igen så sent som 1980, och då gällde redan sommartid i många andra länder i Europa.
Kommer vi avskaffa och slopa sommartid?
Sommartid eller inte sommartid? Det är frågan! Varje år ställer vi fram klockan en timme på våren, och sedan tillbaka en timme på hösten. Så har det varit sedan början av 80-talet, men snart kanske vi gör det för sista gången. Redan i mars 2019 röstade Europaparlamentet igenom ett förslag om att avskaffa tidsomställningen och att detta skulle börja gälla två år senare.
Ska Sverige ha sommartid eller vintertid?
Än så länge har den svenska regeringen inte tagit något beslut om tidsomställningen ska avskaffas eller inte, och om det i så fall är sommar- eller vintertid som ska gälla året om. Men vintertid heter egentligen normaltid, så vi antar att det i så fall är vintertid som kommer gälla året om.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med sommartid?
En fördel med sommartid är såklart att vi utnyttjar solljuset mer på sommaren. Därmed behöver vi inte förbruka lika mycket elektriskt ljus. Men det finns också de som menar att tidsomställningen kan leda till sömnbrist, skriver SvD. I klippet nedan får du reda på med om vad tanken bakom sommar- och vintertid är!
Vilka länder har sommartid?
Sommartid är inte unikt för Sverige, utan flera andra länder ställer om klockan när årstiderna skiftar. Här är några exempel på länder som också har sommartid:
- Belgien
- Danmark
- Fiji
- Grekland
- Iran
- Kuba
- Nya Zeeland