in

Snart ställer vi om till sommartid igen – men blir det för sista gången?

sommartid vintertid slopa avskaffa 1
Bildkälla: Icons8 Team / Unsplash

Snart ställer vi om till sommartid igen, men kanske blir 2021 sista året som vi gör det?
Mer

Sommartid eller inte sommartid? Det är frågan! Varje år ställer vi fram klockan en timme på våren, och sedan tillbaka en timme på hösten. Så har det varit sedan början av 80-talet, men snart kanske vi gör det för sista gången.

Kommer vi avskaffa och slopa sommartid 2021?

Redan i mars 2019 röstade Europaparlamentet igenom ett förslag om att avskaffa tidsomställningen och att detta skulle börja gälla två år senare, alltså i år! Men än har den svenska regeringen inte tagit något beslut om tidsomställningen ska avskaffas eller inte, och om det i så fall är sommar- eller vintertid som ska gälla året om.

Datum – när börjar sommartid?

Från och med klockan två på natten den 28 mars 2021 börjar sommartid. Då ska klockan ställas fram en timme. Om du tycker det är svårt att hålla koll på när klockan ska ställas fram och när den ska ställas tillbaka kommer här en liten minnesregel! På våren ställs utemöblerna (och klockan!) fram, på hösten ställs utemöblerna (och klockan) tillbaka. Och ja, din telefon kommer antagligen ställa om tiden själv.

när ställer vi om till sommartid
Bildkälla: Glen Anthony / Unsplash

När infördes sommartid i Sverige?

Redan 1916 infördes sommartid i Sverige, men det blev inte speciellt populärt och avskaffades igen samma år. Därefter infördes sommartid igen så sent som 1980, och då gällde redan sommartid i många andra länder i Europa.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med sommartid?

En fördel med sommartid är såklart att vi utnyttjar solljuset mer på sommaren. Därmed behöver vi inte förbruka lika mycket elektriskt ljus. Men det finns också de som menar att tidsomställningen kan leda till sömnbrist, skriver SvD.

När byter man från sommartid till vintertid?

Söndagen den 31 oktober klockan tre på natten ska klockan ställas tillbaka en timme. Då börjar vintertid!