in

Då ställer vi om till sommartid

sommartid vintertid slopa avskaffa 1
Bildkälla: Icons8 Team / Unsplash

Snart ställer vi om till sommartid igen, men ska klockan ställas fram eller bak? Och varför håller vi på såhär egentligen? Här är allt du behöver veta.
Mer

Vintertid hit och sommartid dit! Kanske tillhör du en av dem som knappt känner av när klockan flyttas fram och tillbaka, men för vissa blir ändringen mer påtaglig. En del känner sig jetlaggade flera dagar efter att vi ställt om till sommartid, medan några blir tröttare än vanligt precis efter det blivit vintertid. Men vet du varför vi håller på att flytta klockan fram och tillbaka på det här sättet? Och vet du vilka för- och nackdelar det finns med sommar- och vintertid? Vi har samlat all info du behöver!

Vilket datum börjar sommartid 2023?

Från och med klockan två på natten söndagen den 26 mars är det sommartid som gäller.

När börjar vintertid 2023?

Sedan ställer vi om till vintertid igen söndagen den 29 oktober.

Ska klockan ställas fram eller tillbaka när det är vintertid?

När sommartid börjar ska klockan ställas fram en timme, och sen ska den ställas tillbaka en timme vid vintertid. Om du tycker det är svårt att hålla koll på när klockan ska ställas fram och när den ska ställas tillbaka kommer här en liten minnesregel! På våren ställs utemöblerna (och klockan!) fram, på hösten ställs utemöblerna (och klockan) tillbaka. Och ja, din telefon kommer antagligen ställa om tiden själv.

Vilka länder har sommartid i Europa?
Bildkälla: Glen Anthony / Unsplash

När infördes sommartid i Sverige?

När sommartid infördes i Tyskland och Österrike under första världskriget var skälet från början att man skulle spara olja, som då var en bristvara. Detta genom att det blev ljusare på eftermiddagarna och kvällarna. I samma veva infördes även sommartid i Sverige, men det blev inte speciellt populärt och avskaffades igen samma år (det avskaffades även i Tyskland och Österrike då man insåg att man faktiskt inte sparade särskilt mycket olja på att göra på det här sättet). Därefter infördes sommartid i Sverige igen så sent som 1980, och då gällde redan sommartid i många andra länder i Europa.

Kommer vi avskaffa och slopa sommartid?

Sommartid eller inte sommartid? Det är frågan! Varje år ställer vi fram klockan en timme på våren, och sedan tillbaka en timme på hösten. Så har det varit sedan början av 80-talet, men snart kanske vi gör det för sista gången. Redan i mars 2019 röstade Europaparlamentet igenom ett förslag om att avskaffa tidsomställningen och att detta skulle börja gälla två år senare.

Ska Sverige ha sommartid eller vintertid?

Än så länge har den svenska regeringen inte tagit något beslut om tidsomställningen ska avskaffas eller inte, och om det i så fall är sommar- eller vintertid som ska gälla året om. Men vintertid heter egentligen normaltid, så vi antar att det i så fall är vintertid som kommer gälla året om.

Vilka länder har inte sommartid?
Bildkälla: Elena Koycheva / Unsplash

Förlorar vi en timme när det blir vintertid?

Nej, tvärtom! Om du är ute på en klubb som stänger klockan 03.00 samma natt som vi ställer om till vintertid, kommer du märka att klockan blir 02 igen när du är redo att gå hem (på gott och ont!).

Vad finns det för fördelar och nackdelar med sommartid?

En fördel med sommartid är såklart att vi utnyttjar solljuset mer på sommaren. Därmed behöver vi inte förbruka lika mycket elektriskt ljus. Men det finns också de som menar att tidsomställningen kan leda till sömnbrist, skriver SvD. I klippet nedan får du reda på med om vad tanken bakom sommar- och vintertid är!

Vilka länder har sommartid?

Sommartid är inte unikt för Sverige, utan flera andra länder ställer om klockan när årstiderna skiftar. Här är några exempel på länder som också har sommartid:

  • Belgien
  • Danmark
  • Fiji
  • Grekland
  • Iran
  • Kuba
  • Nya Zeeland

När är det vintertid i USA 2022?

I USA ställer man om till vintertid något senare än här i Sverige, nämligen söndagen den 6 november.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.