in

Så räknar du ut längden på din menscykel – och förstår hormonerna som kommer på köpet

Räkna ut din menscykel
Bild: freepik

Hur lång är menscykeln och vad är det egentligen som händer i kroppen vecka för vecka? Vi guidar dig allt du behöver veta om din menscykel, från ägglossning till humörsvängningar. Mer

Ju mer du vet om din kropp och din cykel, desto bättre kan du anpassa dig efter den. Vi går igenom vad som egentligen händer i kroppen under menscykeln och hur man räknar ut hur lång ens egen menscykel är.

Vad är menscykeln?

Tiden mellan mensens första dag tills dess att nästa mens kommer kallas för en menscykel. Mensen brukar vanligtvis vara från tre dagar upp till en vecka. Efter att mensen tagit slut börjar ett ägg mogna i äggstockarna och livmodern förbereder sig för att ta emot ett ägg som blivit befruktat. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar före nästa mens. När ägget är moget lämnar det äggstocken för att kunna bli befruktat av spermier nere i äggledaren. Efter ungefär två veckor stöter slemhinnan ut ägget om det inte blir befruktat som en blödning (mens) och cykeln börjar om igen.

Hur lång är menscykeln?

Det är väldigt individuellt från person till person hur lång menscykeln är, men vanligtvis brukar den vara omkring 28 dagar. Om man har en regelbunden mens kan menscykeln vara mellan 21-35 dagar, om mensen är mer oregelbunden brukar menscykeln vara mellan 15-45 dagar. Personer som har PCOS kan ha ännu längre menscyklar.

Hur räknar man ut sin menscykel och ägglossning?

Så räknar du ut din menscykel
Bild: freepik

Det går att på ett ungefär räkna ut sin menscykel och när man har ägglossning. Tiden från mensens första dag till ägglossningen kan variera mycket från person till person. Däremot sker ägglossningen ofta 14 dagar före första menstruationsdagen i nästkommande cykel, det brukar inte variera speciellt mycket mellan kvinnor. Om din menscykel är 32 dagar lång kommer din ägglossning att inträffa runt den 18:e dagen. Skriv upp i kalendern när mensen kommer och när den slutar. Brukar den komma regelbundet från månad till månad? Ju mer du håller koll på den, desto mer exakt vet du när ägglossningen äger rum.

Känns det krångligt? Du kan också använda en app som funkar som mens -och ägglossningskalender. Till exempel ”Flo” som kan hjälpa dig att hålla koll på din menscykel.

Menscykel-kalender: Menscykelns olika faser

När man tänker på mens är ofta PMS, mensvärk och humörsvängningar det första som kommer upp. Men hur fungerar hormonerna i menscykeln egentligen? Här förklarar vi vad som händer vecka för vecka och hur det påverkar ens mående.

Vecka 1 – Mens och dåligt humör

Dag: 1-7

Första veckan av menscykeln, så påverkas du av hormonerna
Bild: Jonathan Borba/Pexels
  • Mensen kommer! (Yay…)
  • Låga nivåer av östrogen och testosteron
  • Mensvärk under de första dagarna
  • Smärta, irritation och ömma bröst

Ta extra hand om dig själv under den här perioden och se till att vila och äta! Speciellt järnrik mat är bra att få i sig nu när du blöder. Dina nivåer av östrogen och testosteron kommer successivt att öka när mensen är igång, PMS:en minskar och du kommer må bättre. När testosteronet ökar blir dessutom sexlusten starkare. Plus, orgasmer kan hjälpa mot mensvärk!

Vecka 2 – Energifylld med hög sexlust

Dag: 8-14

couple
Bild: Jordan Bauer/Unsplash
  • Nivåerna av östrogen och progesteron stiger
  • Högre energi och bättre humör
  • Ökad sexlust

Det är nu som du är på topp – du är mer effektiv, minnet är som skarpast och saker känns extra lätt. Du känner dig också mer positiv och social. Passa på att boka in den nya tatueringstiden nu, det är nämligen så att det höga östrogenet gör att du blir mer smärttålig!

Du får visserligen en extra hormonkick under den här tiden, men du har också lättare att få ångestattacker. För att hålla ångesten borta kan du försöka att vila, lägga en låg intensitet på träningen och dra ner på koffeinet.

Vecka 3 – Dags för ägglossning

Dag: 15-21

ägglossning i menscykeln sker ungefär 14 dagar in
Bild: Mikoto/Pexels
  • Ägglossningen drar igång – nu är chansen att bli gravid som störst.
  • Efter ägglossningen kan du känna dig seg och hängig …
  • … men mot slutet av veckan har hormonerna stabiliserat sig och ger en känsla av lugn och balans.

Det är vanligt att man känner sig svullen under den här perioden, då vatten binds i kroppen av progesteronet. På sexfronten den här veckan känns ”Netflix & chill” inte alls lika lockande som att faktiskt chilla i myskläder framför Netflix med något gott. Det är dessutom svårare att få orgasm den här veckan…

Vecka 4 – PMS-veckan drar igång

Dag: 22-28

pms
Foto: Liza Summer/Unsplash
  • Nivåerna av östrogen, progesteron och testosteron rasar vilket leder till …
  • … PMS!
  • Humörsvängningar, dåligt humör, irritation, migrän och sömnsvårigheter

Kroppens nivåer av östrogen, progesteron och testosteron rasar och resulterar i att man blir på dåligt humör, aka PMS. Saker som du inte brukar irritera dig på blir plötsligt jättestörigt och du kan känna dig arg och ledsen för betydligt mindre grejer än vanligt. Det är nu som The Notebook och vattenfast mascara är en bra kombo! Du kan få migrän, svårt att sova och huvudvärk när östrogenet sjunker. Sexlusten ökar däremot från förra veckan eftersom att det snart är dags för mens igen.

Diagram: Hormoner under menscykeln

vad är en menscykel? så räknar du!

Obs! Allas menscykler är såklart olika, och vissa är kortare och andra är längre än 28 dagar.

Frågor och svar om menscykeln

Nedan svarar gynekologen Helena Kopp Kallner på vanliga frågor om menscykeln.

Kan man påverka hur lång menscykeln ska vara?

– Nej, du kan inte påverka din naturliga cykel.

Vad kan orsaken vara till en oregelbunden menscykel?

– Den vanligaste orsaken är att man inte har något fel alls utan att man ”bara är sådan”. Det är vanligare med oregelbunden mens när man ung och när man är i slutet av den fertila perioden. En del kvinnor har något som heter Polycystiskt ovariesyndrom och då har man ofta glesa menstruationer. En del av dessa kvinnor får tydliga tecken på att de har mer testosteron än andra kvinnor. De kan få akne och ökad behåring samt en mer manlig form av övervikt som sätter sig runt magen. Man kan ofta behandla detta med vanliga p-piller som balanserar hormonmängderna.

När under menscykeln mår man som sämst?

– Många kvinnor mår som allra sämst under mensen på grund av mensvärk och att blödningen begränsar livet.

När under menscykeln mår man som bäst?

– De flesta kvinnor mår som bäst efter att mensen är slut. Då har man enbart östrogen i kroppen.

Vad händer efter ägglossningen?

– Efter ägglossningen omvandlas äggblåsan till en gulkropp som producerar gulkroppshormon. Gulkroppshormonet påverkar många kvinnor negativt med en humörförsämring, PMS eller PMDS. En del får också lite ont i magen av gulkroppen. När gulkroppen försvinner, vilket den gör om man inte blir gravid, så sjunker hormonnivåerna och mensblödningen kommer.

Vad är PMS och PMDS?

– PMS innebär att man reagerar på kroppens egna hormoner på ett sätt som gör att humöret förändras till det sämre. Det är gulkroppshormonet som är boven i dramat. Gulkroppshormon produceras av gulkroppen. Gulkroppen bildas efter ägglossning och har till uppgift att se till att slemhinnan i livmodern kan ta emot ett befruktat. Om man har PMDS så är symptomen så allvarliga att kvinnan får besvär i sin vardag, hemma, på jobbet eller i andra sociala sammanhang.

När under menscykeln kan man bli gravid?

– Chansen att bli gravid är som störst en till två dagar innan ägglossningen. Man kan bli gravid om man har samlag fem till sex dagar innan ägglossning, senast på dagen för själva ägglossningen. Spermier överlever max sex dagar och inom den tiden ska de har träffat på ägget. Det innebär att du kan bli gravid cirka 20 procent av en normal menscykel på 28 dagar.

Vad ska man göra om någonting känns fel?

– Det finns bra hjälp att få både mot PMS, mensvärk och rikliga blödningar idag. Om du tycker att dessa saker begränsar ditt liv så sök hjälp hos en gynekolog.

I videon nedan förklarar Helena mer om menscykeln i Nyhetsmorgon.