in

Lider du av PMS? Här är allt du behöver veta!

pms illamående beteckning
Bild: Servier Medical Art / Flickr

Tillhör du en av dem som känner mer oro och ångest dagarna innan mens? Då kan det vara så att du lider av PMS. Men vad beror det på? Och vad är det ens? Vi reder ut! Mer

Vad står PMS för?

PMS står för premenstruellt syndrom, och precis som namnet avslöjar är det en benämning på dagarna före det att du ska ha mens. Mer exakt får en del PMS-besvär mellan ägglossning och nästa menstruation.

Vad är skillnaden mellan PMS och PMDS?

Av alla som har regelbunden mens har ungefär tre till fem procent något som heter PMDS, enligt Vårdguiden 1177. Förkortningen står för premenstruellt dysforiskt syndrom, och innebär att dina besvär perioden innan mens är mer psykiska än vid PMS. Det är till exempel vanligt att man får symtom som kan likna de vid ångest och depression, men skillnaden är att symtomen oftast avtar när du får din mens.

Vad är PMS egentligen?

Mellan tre dagar till två veckor innan mens kan de med PMS-besvär bland annat känna sig mer lättirriterade än vanligt. Att känna sig nedstämd, svullen i kroppen och ha ömma bröst är inte heller ovanligt. Men symtomen kan variera mycket från person till person, och från månad till månad. Exakt vad PMS-besvären beror på är fortfarande oklart, men att de har någonting med hormoner som frigörs under och runt ägglossning är säkert. När du fått ägglossning ökar halten progesteron i kroppen, för att sedan minska efter två tveckor. Att du får PMS eller PMDS kan bero på att du är känslig mot de ämnen som bildas när progesteron bryts ner.

För att vara säker på att dina besvär beror på just PMS, kan det vara bra att ha koll på din menscykel och dokumentera hur du mår från dag till dag. Hur du räknar ut din menscykel och vad som händer i kroppen vecka för vecka kan du läsa om här.

beteckning pms aggressiv gravid 1
Bild: Anthony Tran / Unsplash

Kan jag ha PMS efter mens?

PMS- och PMDS-besvär brukar minska eller försvinna helt när mensen kommer. Men symtomen kan också finnas kvar de första dagarna under mensen och en del har även PMS-besvär under ägglossningen. Men vanligast är som sagt att känna av PMS-besvär just mellan ägglossning och mensen.

Kan jag bli illamående av PMS?

Illamående anges inte som ett symtom på PMS, däremot kan du känna dig illamående om du har svår mensvärk.

Kan jag ha PMS när jag är gravid?

I början av en graviditet kan symtomen likna de vid PMS. Så som ömma bröst, ett större matbegär och huvudvärk. Om din mens inte kommer kan det vara så att du är gravid, ta ett graviditetstest för att vara på den säkra sidan!

Behandla PMS – från naturläkemedel till premalex

Helt beroende på hur mycket PMS-besvär du har är olika behandlingsmetoder mer eller mindre effektiva. För vissa hjälper det att träna, sova och äta bra och göra avslappningsövningar. Fö en del kan naturläkemedel eller akupunktur lindra PMS-besvär. Men om din PMS eller PMDS påverkar din vardag så pass negativt att du har svårt att fungera dagarna innan mens kan det vara en bra idé att söka vård.

Till exempel kan dina besvär lindras med p-piller. Men kom ihåg att effekterna av p-piller är väldigt individuella, och för vissa kan PMS-besvär förvärras av själva p-pillerna. Prata med en barnmorska och se till att du får p-piller som passar just dig.

Om du lider av PMDS kan ett antidepressivt läkemedel vara ett alternativ. Premalex innehåller escitalopram som är en vanlig substans som används vid behandling av PMDS. Dessa läkemedel ökar serotoninnivåerna i hjärnan, vilket kan få dig att känna dig mindre nedstämd dagarna innan mens.

Test: Lider du av PMS?

Känner du dig nedstämd, ångestfylld och svullen i kroppen dagarna innan mens? Misstänker du att du lider av PMS? Gör vårt test för att ta reda på det! Men kom ihåg att testet är enkelt utformat, och sök vård om du är orolig på riktigt.

Källor: Vårdguiden 1177, RFSU, PMS Förbundet