in

Test: Vilken stresstyp är du?

stress
Källa: Tim Goedhart on Unsplash

Kommer du ofta sent och tar lång tid på dig, eller håller du tvärtom ett högt tempo men har svårt att stanna upp och andas? Finns det inget sakta men säkert för dig eller blir du helt passiv i stressade situationer? Genom att ta reda på vilken stresstyp du är kan du lättare lära dig att hantera din stress! Mer

Du försover dig, skyndar till bussen och kommer på att du har glömt nycklarna i dörren. Kanske ställer livet för höga krav på dig eller också känns allt meningslöst. Du ligger vaken om nätterna och grubblar över din kärleksrelation och har bara 5,90 kvar på kontot den här månaden också. Visst är livet fyllt av moment som gör oss stressade, men känner du att stressen blir alltför påtaglig kan det vara dags att hitta sätt att hantera den.

Ett första steg kan vara att göra det här testet som Bustle tidigare tipsat om. Experterna bakom den amerikanska plattformen Tia, som jobbar med att förbättra kvinnors hälsa, har identifierat fyra olika stresstyper som beskriver hur vi reagerar i stressade situationer. Den ena typen är en early bird, superfokuserad och flitig, men kan ha svårt att stanna upp och ta ett djupt andetag. För en annan är det höga berg och djupa dalar som gäller. Från högt tempo till hård krasch som kan hålla i sig i flera dagar. En annan försover sig, somnar om, tar saker i sin egen takt – och när stressen väl gör sig påmind kommer den lite som en chock. Den fjärde typen kan känna sig distanserad i stressade situationer och att ens gå upp ur sängen på morgonen kan kännas som en utmaning.

Känner du igen dig i någon av beskrivningarna ovan? Gör testet och få tips om allt från nya vanor till vad du ska äta för att på bästa sätt hantera din stress.

Läs också: Så vet du om du är för stressad – 7 tecken på utmattningssyndrom