in

7 tecken på utmattningssyndrom – så vet du om du är FÖR stressad

utmattningssyndrom

Känner du dig nedstämd, har spänningshuvudvärk och svårt att sova? Det kan bero på att du är på väg att drabbas av utmattningssyndrom. Testa om du är i riskzonen genom att se hur många de sju punkterna som stämmer in på dig. Mer

Efter att ha stressat under lång tid kan kroppen till sist säga ifrån, och du kan drabbas av utmattningssyndrom eller ”gå in i väggen” vilket i värsta fall kan leda till sjukskrivning. Ofta beror det på att du har för mycket att göra på jobbet, i skolan eller att ditt privatliv är psykiskt påfrestande. I en intervju med tidningen Amelia har Kerstin Jeding, legitimerad psykolog och vice vd på Stressmottagningen, tagit fram 7 symptom att vara uppmärksam på.

Misstänker du att du är i riskzonen för att drabbas? Se hur många av dessa påståenden som stämmer in på dig – känner du väl igen dig kan du sedan göra ett test för utmattningssyndrom här.

1. Du har svårt att varva ned inför sänggående

När det är dags att sova har du svårt att släppa alla måsten, i jobbet, skolan eller privat. Du tänker så mycket att det börjar störa sömnen.

2. Du väljer bort roliga saker

– Ett tecken på att du är i riskzonen för att bli utbränd är att du under en lång period har valt bort saker du gärna vill göra. Exempelvis testa ett yogapass eller ta en fika med en vän. Du känner att du inte får plats med någonting i livet förutom måsten och jobb, säger Kerstin Jeding.

3. Du blir lättirriterad

Småsaker som du normalt sett inte bryr dig om blir plötsligt stora irritationsmoment.

utmattningssyndrom

4. Din kropp reagerar fysiskt

– Du kan få massa symptom som du inte haft tidigare, exempelvis hjärtklappning och tryck över bröstet som kommer av att du hyperventilerar. Du känner dig darrig eller yr, spänd, får ont i musklerna och mycket spänningshuvudvärk, säger Kerstin Jeding.

5. Du är tröttare än normalt

– Det är naturligt att vara trött efter en skol-/arbetsdag, men om man känner att man är lika trött jämt och bara blir tröttare och tröttare då är det något att ta som en varningssignal, säger Kerstin Jeding.

6. Du glömmer saker

En tydlig indikation på att du är på väg att gå in i väggen är att du får försämrat minne, koncentrationssvårigheter och problem med att planera.

7. Du känner dig nedstämd

Det är inte ovanligt att utmattningen också leder till oro, nedstämdhet och till och med ångest.

Stämde många av de här 7 punkter in på dig? Ring sjukvårdsupplysningen, studenthälsan eller företagshälsovården och boka en tid. Om du gör det i tid kan du förhindra att drabbas och därmed riskera en långtidssjukskrivning.

Någon som har skrivit väldigt bra om utmattningssyndrom och hur det är att komma tillbaka från det är Therese Lundberg. Läs gärna hennes historia om stress, där hon även delar med sig av sina bästa tips.