in

9 frågor om hjärtklappning – vad är det och hur känns det?

Vad är hjärtklappning? Hur känns det? Varför får jag det när jag ska vila?
Bild: freepik

Hjärtklappning kan kännas obehagligt, speciellt om man inte vet varför man får det. Hur känns hjärtklappning och varför får man det när man vilar eller ska sova? Vi ger dig svar! Mer

Att vakna upp med hjärtklappning eller att känna hjärtklappning när man ska lägga sig kan vara obehagligt. Varför får man det och hur vet man om det är farligt? Vi svarar på nio vanliga frågor!

Vad är hjärtklappning?

Hjärtklappning är, precis som det låter, när hjärtat klappar snabbare eller hårdare än vanligt och pulsen går upp. När kroppen har behov av att få extra syre så slår hjärtat snabbare. Oftast är hjärtklappning ingenting farligt, snarare en naturlig del av försvarssystemet som finns i kroppen. När du tränar, är stressad eller känner dig rädd kan hjärtat börja slå lite snabbare. Om hjärtklappningarna inte känns naturliga, som att du blir svimfärdig eller får svårt att andas, bör du däremot kontakta vården direkt.

Hur känns hjärtklappning?

När du har hjärtklappning känns det som att ditt hjärta slår snabbare än det brukar göra i vanliga fall, antingen med regelbundna eller oregelbundna slag.

Vad är symtomen på hjärtklappning?

Det finns symtom för när hjärtklappning kan vara farligt och det är dags att söka vård. Kontakta 112 om du upplever följande symtom i samband med dina hjärtklappningar:

  • Om du får svimningar eller yrsel.
  • Om hjärtklappningarna håller i sig länge och är kraftiga.
  • Om du får svårt att andas.
  • Om du får ont i bröstet.

Vilka är orsakerna till hjärtklappning?

Orsaker att få hjärtklappning
Bild: Samantha Gades/Unsplash

Orsaker till hjärtklappning kan vara att du:

  • har druckit för mycket koffein.
  • känner dig stressad.
  • är orolig.
  • känner dig rädd.
  • tränar eller anstränger dig fysiskt.
  • druckit alkohol.
  • har feber.

Hjärtklappningar är vanliga att få och är ofta naturliga och ofarliga.

Experterna svarar: Därför får du hjärtklappning

Har du någonsin fått hjärtklappning när du ska sova eller efter att du har ätit? Kristina Bergstrand och Inger Wallin är läkare som är specialiserade inom allmänmedicin på KRY. De har tillsammans svarat på frågor om varför man kan få hjärtklappning vid olika situationer, via mailkontakt med VeckoRevyn.

Varför får jag hjärtklappning vid vila, när jag ska sova eller när jag ligger ner?

– När du vilar och inte är distraherad av annat blir du mer uppmärksam på vad som händer i kroppen. Då kan du känna att hjärtat slår fortare eller hårdare än vanligt. Det är dessutom helt normalt att hjärtat slår olika fort eller slår extraslag ibland, men det märker du som regel bara om du vilar. Hjärtklappning kan bero på stress eller ångest, men även feber, värk och infektioner. Vissa läkemedel kan också ge högre puls och hjärtrytm.

Därför får man hjärtklappning vid vila och när man ska sova
Bild: Annie Spratt/Unsplash

Varför vaknar jag med hjärtklappning på natten?

– Plötsliga uppvaknanden kan kännas särskilt obehagliga och ge ökad adrenalinutsöndring och höjd puls, inte minst vid mardrömmar och sömnapné. Om du är stressad, har ångest eller känner dig utmattad kan det sitta kvar i kroppen även under natten. När du vaknar är det lätt att börja tänka på problem och orosmoment i vardagen. 

Varför får jag hjärtklappning när jag ätit?

– Hjärtklappning kan ibland vara en reaktion på att du har ätit för fort eller för mycket. Då kan du bli illamående och få svettningar, hög puls och hjärtklappning. Kaffe och alkohol påverkar nervsystemet och kan också orsaka hjärtklappning.

Varför har jag hjärtklappning när jag är gravid?

– Under graviditeten slår hjärtat fortare än vanligt, pulsen stiger och du kan känna dig andfådd. Det är helt normalt och beror bland annat på en förhöjd nivå av könshormoner och en större blodvolym som ökar belastningen på hjärtat. Lågt blodvärde är vanligt under graviditeten och kan också orsaka hjärtklappning. I slutet av graviditeten drabbas vissa kvinnor av så kallat vena cava-syndrom, som försämrar blodflödet till hjärtat med hjärtklappning som ett av flera symtom.

Därför får du hjärtklappningar vid graviditet
Bild: Mateus Campos Felipe/Unsplash

Ordlista: förmaksflimmer, hjärtflimmer, takykardi och ablation

Vanliga ord som kommer upp i samband med hjärtklappningar är förmaksflimmer, hjärtflimmer, takykardi och ablation. Men vad betyder de egentligen? Vi reder ut!

  • Hjärtflimmer: Hjärtat består av fyra olika delar som arbetar tillsammans. Om det blir fel i hjärtats elektriska signalsystem kan någon av delarna sluta pumpa blod och därmed uppstår ett flimmer. Då blir hjärtats aktivitet ojämn.
  • Förmaksflimmer och kammarflimmer: Om ett flimmer sker i de nedre delarna av hjärtat kallas det för kammarflimmer, om flimret sker i de övre delarna kallas det för ett förmaksflimmer. Om man upplever flimmer ska man direkt söka vård.
  • Takykardi: Är en hjärtrusning där hjärtfrekvensen är onormalt hög. Det vill säga när frekvensen på hjärtrytmen vid vila är över hundra slag per minut under minst tre sammanhängande minuter.
  • Ablation: människor som har stora besvär med förmaksflimmer kan genomgå en behandling som kallas ablation. Behandlingen utförs på högspecialiserade avdelningar och innebär att läkaren tar bort den elektriska störningen i förmaken på hjärtat, antingen med hjälp av kyla eller ström.

Källa: 1177 och KRY