in

Studie visar: arga människor är dummare än de tror

arga manniskor dumma
Andre Hunter / Unsplash

Tycker du att arga människor tror sig kunna precis allting och är något av en besserwisser? Du har inte helt fel. Forskning visar att aggressiva personer vanligtvis överskattar sin intelligens. Mer

Det kommer alltid att finnas människor som är buttra och klagar på precis allting. Själv håller jag mig på mils avstånd från dessa personer, då de bara tar onödig energi. Men om du stöter på en riktigt ilsken person som vill läxa upp dig med fakta, kan du glädjas åt att hen förmodligen inte är lika smart som den vill framstå. Har vi grund för detta påstående då? Jajamän…

Tidskriften Intelligence har publicerat en studie där det framkommer att arga människor generellt överskattar sin intelligens.

Arga överskattar, nervösa underskattar

I studien deltog 520 forskarstudenter som fick svara på hur ofta de blir arga i sin vardag. I nästa steg fick de själva värdera sin intelligents, innan de gjorde det slutgiltiga testet som visade sanningen.

Forskarnas hypotes stämde eftersom de studenter som ansåg att de lätt blir arga, även var de som trodde att de var smartare innan de gjort intelligenstestet. Studien visar också på att de studenter som var nervöst lagda underskattade sin intelligens och presterade bättre än vad de själva trott.

Arga personer tror att de är smartare än andra

Med hjälp av resultaten kom forskarna fram till flera slutsater. Bland annat att lättirriterade personer även har narcissistiska personlighetsdrag, då de kan gå hand i hand med att man tror väldigt högt om sig själv.

Tänk på det nästa gång någon vill läxa upp dig eller om någon ilsk filur ryter ifrån. De är sällan så smarta som de vill framstå. För vad är du helst? Ödmjuk och sen överraskande klok? Eller arg, skrytsam och mindre klok?