in

Sover du dåligt? Det kan bero på den här enkla missen

tips sova battre
Kalegin Michail / Unsplash

Sover du dåligt om natten? Isåfall kanske du har lyckats placera din säng lite för långt åt höger, eller kanske har du bara en nattduksbords-lampa istället för två? Mer

Det finns många aspekter i livet som enligt studier kan påverka din sömn, stress, kost, träning och för mycket scrollande nattetid är bara några. Nu har alltså ännu en orsak lagts till i listan, och det är en lite otippad sådan: nämligen inredningen i ditt sovrum.

Enligt Feng Shui-experten Laura Cerrano är det många som gör sig skyldiga till inrednings-överträdelser av olika slag – och hur du väljer att möblera ditt sovrum kan vara avgörande för hur du sover.

balanserade stenar feng shui

Feng Shui, för dig som inte är insatt, är en kinesisk filosofi som går ut på att balansera och harmonisera sin omgivning och betyder direkt översatt ’Vind Vatten’.

En av de viktigaste principerna att följa, om du nu strävar efter att inreda ditt sovrum i Feng Shui style, är att placera sängen med lika stort avstånd till väggen på båda sidor, och helst med en sänglampa på vardera sida. Anledningen till detta, enligt Cerrano, är att skapa lika mycket plats åt både dig och din partner.

Och om man är singel? Ja, då får man väl anta att samma princip gäller även där – med andra ord att ge likvärdigt med plats till you, yourself and you.

En annan regel är att inte knuffa in sängen hela vägen in mot väggen, utan att lämna en liten glipa emellan. Och helst ska den stå i mitten av rummet, vilket eventuellt kan leda till en fråga om utrymmesbrist. Dags att köpa en rund säng kanske?

Utöver detta rekommenderar Cerrano även att placera sängen så att den är vänd mot dörren, men ändå inte helt i symmetri med den – vilket kan hjälpa dig med att bokstavligt, metaforiskt och energimässigt se och känna vilka möjligheter som finns inom räckhåll.

feng shui

Och till er som är lyckligt lottade nog att ha tillgång till ett en-suite-badrum: ställ absolut inte sängen helt koordinerat med dörröppningen, för då kan badrummet stjäla energi från dig.

Trots viss skepsis känns det ändå som att det här kan vara värt att prova, för om lite ommöblering och några glipor här och var kan vara svaret på en god natts sömn – varför inte ge det ett försök? 

Sover du dåligt i sommarvärmen? Här hittar du tips på hur du sover bättre.