in

Sofie: ”Är det dags att göra slut?”

paula terpeut fråga
Bild: Kelly Sikkema / Unsplash

LÄSARFRÅGA. Sofie och hennes partner börjar gå varandra på nerverna efter några månaders hemmakontor. Men är det dags att göra slut? Mer

Sofie: ”Är det dags att göra slut?”

Hej Paula! Min partner och jag är inne i en riktig svacka. Vi båda har jobbat hemifrån sedan slutet på mars och vi börjar gå varandra riktigt mycket på nerverna. Vi har inte kul ihop längre, och vi stör oss på varandras sämsta egenskaper. Jag börjar tvivla på om vi fortfarande älskar varandra, samtidigt har vi varit tillsammans i snart fem år och det känns såklart tråkigt att kasta bort en fin relation. Jag känner mig inte redo att göra slut, men just nu är vi båda olyckliga. Har du några tips på vad jag kan göra? Jag är rädd att coronakrisen har haft en stor inverkan på min relation, och att det faktum att vi umgåtts för mycket har varit negativt för oss. Men om vår relation inte klarar det här, är den då värd att kämpa för? När vet man när det är dags att göra slut? /Sofie

Paula: ”Det är inte konstigt att ni har det tufft just nu”

Hej Sofie och tack för ditt mail. Coronakrisen är något som påverkat oss alla väldigt mycket. Det är, och har varit, en mycket tuff tid och krisen har skapat förändringar i våra liv. Detta medför också förändringar i tankar, känslor och beteenden. Förändringar i sig kan vara mycket svåra att hantera och nu när ni går hemma båda två så är det inte konstigt att det blir tufft för er. 

Det kan finns olika anledningar till att det blir tufft. Dels situationen i världen just nu som skapar en oro hos oss, vilket kan leda till irritation, rädsla och negativt tänkande. Men det är också tufft att gå från att inte se varandra på dagarna till att umgås hela tiden på en liten yta. Det är en enorm förändring som också kan leda till irritation och frustration. Acceptera att alla stora förändringar leder till att det blir påfrestningar i relationen, men det behöver inte betyda att man inte är rätt för varandra.

Så min rekommendation är att ni börjar med att ta lite pauser från varandra. Gå ut och gå, träna och fika med andra personer och inte med varandra. Gör saker för dig själv och för att du ska må bra. Det är också viktigt att du och din partner är ärliga mot varandra och pratar om svårigheterna. Jag vill också råda dig att inte ta stora beslut i tider som är tuffa utan istället fundera över relationen när det är lite lugnare. 

Varm kram från mig /Paula

Har du en fråga till vår terapeut?

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.