in

Sara: ”Min vän tävlar mot mig, vad ska jag göra?”

vänskap terapeut veckorevyn
Bildkälla: KaLisa Veer / Unsplash

LÄSARFRÅGA. Sara upplever att hennes vän hela tiden vill tävla om vem som har bäst jobb och boende, vad kan hon göra åt det? Mer

Sara: ”Min vän tävlar mot mig, vad ska jag göra?”

Hej! Vad kan man göra när en vän ”tävlar mot en” i allt? Om vem som har bäst jobb, boende, kropp? /Sara

Paula: ”Så kan du prata om det med din vän”

Hej, och tack för din fråga! Jag förstår att det är mycket jobbigt att ha en vän som ”tävlar mot en”. Tyvärr är det ofta något annat som ligger bakom när man tävlar med varandra på det där sättet. Det kan vara så att din vän har det tufft av olika anledningar och det ligger hos din vän, men det där tävlandet går ut över dig. Det kan till exempel handla om avundsjuka och att din vän inte kan glädjas med dig. Om er relation känns påfrestande kan det vara läge att prata med din vän. Fråga din vän hur hen har det och hur hen mår. Det är bäst att vara ärlig i relationer, men fundera på hur du ska prata med din vän om ert problem. Det som kan vara bra att tänka på när man pratar om jobbiga saker med en annan person är att man inte går till attack, utan istället pratar utifrån ett jag-perspektiv. Säg till exempel ”jag blir ledsen när du säger det där”. Det är även viktigt att kommunicera att du bryr dig om er relationer och att det är därför du vill prata om era problem. Var ärlig, det brukar alltid löna sig i längden.

Varm kram från mig! /Paula

Ställ en fråga till vår terapeut

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.