in

”Rädslan att jag ska förlora jobbet gör mig stressad”

veckorevyn terapeut frågor och svar
Bild: Motoki Tonn / Unsplash

VeckoRevyns läsare Mia är rädd att bli uppsagd under coronakrisen. Det ger henne prestationsångest och gör henne mer stressad. Hur ska hon hantera det? Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

Mia: ”Rädslan att jag ska förlora jobbet gör mig stressad”

Hej Paula! Jag är timanställd mitt under coronakrisen, vilket minst sagt har gett min prestationsångest nytt liv. Jag är livrädd för att bli uppsagd så jag tar alla pass som erbjuds så fort någon annan sjukskriver sig. Jag vågar inte ens tänka på vad som skulle hända om jag hade behövt sjukskriva mig. Jag vill se till att allting är perfekt på mitt butiksjobb innan jag går hem för att minimera risken att jag ska bli uppsagd, även om det gör att jag slutar senare. Jag släpper aldrig jobbet helt, på kvällarna planerar jag vad jag ska göra på jobbet dagen efter. Jag drömmer till och med om mitt jobb på nätterna!

Det känns som att jag håller på att bli galen. Jag vet att jag egentligen behöver ta en paus, men jag klarar helt enkelt inte av att bara sätta mig ner och göra ingenting. Jag känner mig konstant stressad. Jag har märkt att jag börjat gå snabbare och prata fortare. Alltså, vad ska jag göra? Det känns svårt att sluta ge jobbet 100 procent, men har du några tips på hur man kan återhämta sig? Jag har inte ens ro till att se en tv-serie, och ännu mindre att träna. Hälsningar Mia.

Paula: ”Lär dig hantera din stress”

Hej Mia, tack för ditt mail. Ja, det är konstiga tider som vi befinner oss i. Jag förstår att du är mån om ditt jobb och att det finns en rädsla för att du kan bli uppsagd. Det är inte konstigt att du känner så, för när man upplever oro och osäkerhet reagerar kroppen ofta med stress. Detta blir ännu mer tydligt nu i coronatider och speciellt då du upplever att du även har en bakomliggande prestationsångest. Men då är det ännu viktigare att du jobbar med att ta hand om dig själv och att lära dig att hantera din stress.

Jag tänker att du behöver lära dig tekniker för att lugna ner ditt inre system. Försök att fokusera på saker i din vardag som ger dig kraft och energi och gör de sakerna, utan att tänka på att du ska prestera. Det är så lätt att tänka att nu ska man träna, göra mindfulness, baka och kolla på serier för att man vill försöka må bättre, men samtidigt lägger man in en prestation i det man ska göra. Då är det lätt att det låser sig och det slutar med att man inte orkar göra något alls. Nu är fokus för dig att släppa prestation och istället gå på vad du har lust med. Låt lusten styra och inte dina tankar om vad som är bra för dig.

Sedan har jag även konkreta tips till dig! Ladda ner en mindfulness-app eller något liknande som du tror skulle passa dig. Det behöver inte vara en mindfulness-app utan det vara vad som helst som du kan lyssna på och känna dig lugn av. Kanske din favoritmusik? Försök sedan komma ner i varv med hjälp av det några minuter varje dag. Det behöver inte vara en lång stund utan några minuter räcker, det är bättre att det blir av. Sedan behöver du aktivt tänka på att komma ner i varv vid olika tidpunkter på dagen. Försök att, i din vardag, lägga in stunder då du fokuserar på att utandningen ska vara längre än inandningen. Du behöver inte lägga någon kraft på att andas på ett speciellt sätt, försök bara låta utandningen ta lite längre tid.

Det är viktigt att du accepterar att du just nu är i en speciell situation då du är extra stressad. Försök hitta stunder då du faktiskt kan få energi och lugn utan prestation. Tänk att det lilla är bättre än inget. Det kan räcka med minuter här och där i din vardag. Varm kram från mig /Paula