in

OMG! Så många sockerbitar innehåller sommarfavoriterna

sockerfesten sommarens favoriter4

Nej, man behöver inte vara speciellt smart för att lista ut att glass, chips och BBQ-sås innehåller socker – men vi visste inte att det var så här mycket! Mer

När socker står högt upp på innehållsförteckningen innehåller produkten mycket tillsatt socker. När vi tittade närmare på några av våra egna favoriter som vi garanterat kommer äta i sommar såg vi att socker stod högst upp på innehållsförteckningen. Det är alltså mest socker utav alla ingredienser i en flaska senap, det är ju helt sjukt.

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 17-25 sockerbitar tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver och förbränner. En studie som Livsmedelsverket gjort visar att fyra av tio svenskar äter mer socker än så.

Att det finns tillsatt socker i glass, godis, läsk, bullar och saft vet vi om. Men det tillsatta sockret finns även i många andra produkter på grillfesten, som de här till exempel: