in

Så blir du frisk från din förkylning tre gånger snabbare

forkyld dragare

Hur ofta önskar man inte att bli frisk när man är förkyld? Det här kan hjälpa dig på traven! Mer

Att vara förkyld är riktigt jobbigt, man är sjuk men inte tillräckligt sjuk för att vara hemma. Så ofta hamnar man på jobbet eller i skolan och mår kasst. Även om vår favorit är en bra ingefärsshot så finns det nu ett sätt för att bli kvitt förkylningar snabbare.

Enligt en studie från University of Helsinki är knepet för att kunna bli frisk tre gånger så snabbt (!) zinkacetat-pastiller, skriver Science Daily.

Efter en analys kom man fram till 70 procent av deltagarna som fått zinkacetat-pastiller var friska från sina förkylningar på femte dagen, jämfört med 27 procent av deltagarna som fått placebo-piller.

Man kom också fram till att pastillerna fungerade lika bra oavsett ålder, kön, allergier, om personerna var rökare eller icke-rökare och hur sjuk man var. Det spelade alltså ingen roll, man blev frisk av zinkacetat-pastillerna tre gånger så snabbt.

Den rekommenderade dosen av zink är 11 mg för män och 8 mg för kvinnor per dag. Deltagarna i studien fick en högre dos än det, nämligen 80-92 mg per dag. Forskarna tror dock inte att det blir några långvariga effekter av att ta en högre rekommenderad dos av zink i ett par dagar för att bli frisk från förkylning. De påpekar också att de flesta zinkcetat-pastiller är svagare former av zink, så det är bra att vara noggrann att kolla ingredienslistan innan man köper det. Och som alltid får man känna efter själv med vad som är bäst för en själv och ens kropp.