in

Min osäkerhet i relationer gör att jag verkar kall – hur ändrar jag det?

vardefulla relationer
taylor hernandez / Unsplash

VeckoRevyn-läsaren Dana är duktig på att ta hand om andras känslor, men har svårt att visa sina egna. Vad kan hon göra åt det? KBT-terapeuten Paula Warfvinge svarar! Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

Fråga: Hur skapar jag starka och värdefulla relationer?

Jag växte upp i en miljö där det inte fanns möjlighet att skapa trygga anknytningar till mina föräldrar, vilket jag tror är en grund till hur mitt beteende i relationer ser ut idag. I vänskapsrelationer så finns jag alltid där för att lyssna och ge råd. Jag tenderar att skapa förtroende hos andra att vilja dela med sig vilket skapar en känsla hos dem att vi är nära, men det är få personer som egentligen vet något djupare om mig och som jag själv känner mig nära nog att anförtro mig till. I kärleksrelationer är jag ofta osäker på min partner och tvivlar på om jag är älskad, men det visar jag aldrig utan uppträder snarare helt tvärtom och får ofta höra att jag verkar likgiltig eller känslokall. Jag vill gärna ändra på sådana mönster för att skapa värdefulla relationer i framtiden, men när jag träffar nya människor är det svårt att hämma reflexerna av det jag är vid. Har du några tips? (Om det är relevant så har jag gått i terapi tidigare. Jag sökte hjälp för panikångest och utbrändhet, då pratade vi mycket om min barndom vilket hjälpte mig reda ut var min prestationsångest kommer ifrån.

Dana, 22 år.

Paula svarar:

Hej,

Tack för ditt mail. Vill börja med att säga att det är väldigt fint att personer i din omgivning känner förtroende för dig. Då har du en bra start att skapa värdefulla relationer. Vi påverkas mycket av våra föräldrar och vår uppväxt, men vi har alltid en möjlighet att jobba med och förändra det vi har det tufft med. För att vi ska kunna skapa nära relationer krävs att vi är sårbara. Detta kan vara mycket tufft, läskigt och svårt. Har man dessutom inte levt med föräldrar som visat hur man gör, kan det vara ännu svårare. Vad innebär det då att vara sårbar? Jo, det är att man vågar visa sina känslor och visa vem man är längst där inne. Både våga visa sina starka och mindre starka sidor och känslor. Du verkar vara mycket medveten om dig själv och hur du agerar, vilket är en stor tillgång och bra start. Mitt råd till dig är att öva på att vara sårbar och visa dina känslor. Det är inte lätt, men det första du kan göra är att erkänna att du har svårt att visa känslor. Det är ett sätt att vara sårbar. En annan viktig del i relationer är att våga vara ärlig och säga som det är. Säg att du har svårt med att dela ditt innersta. Eftersom du har nära relationer i din omgivning och personer känner förtroende för dig så har du alla möjligheter att bygga vidare på dem och nu är det även din tur att visa vem du är för dem.

Varm kram från mig/Paula