in

Maten som fixar hyn

hud dragare
Maten som fixar hyn

VeckoRevyn tipsar dig om hälsomaten som ger dig den perfekta hyn!

Mer

Mandlar

mandel

Ät mandlar för att minska risken att bränna dig.

Mandlar är frön, inte nötter, och innehåller en massa vitamin E som är ett naturligt solskydd. Forskare menar att om du får i dig 14 milligram vitamin E varje dag (cirka 20 mandlar) löper du mindre risk att bränna dig i solen än de som inte äter vitamin E. Frossa alltså i mandlar i vår och sommar!
Om du inte gillar mandlar – byt till 2 teskedar jordnötssmör.

Morötter

morotter

Få mindre finnar med morötter.

Alla vet att morötter är bra för synen, men a-vitaminet i rotfrukterna motverkar också finnar genom att minska tillväxten av celler i hudens yttersta lager. Mycket döda hudceller och talg täpper till porerna. Fyra morötter om dagen räcker gott för att du ska få bättre hy.
Om du inte gillar morötter – byt till ett glas mjölk.

Tomater

tomat

Förbli ung med tomater.

Det röda färgämnet lykopen i tomaterna hjälper till att bromsa hudens åldrande. De mesta nyttigheterna utvinns ur tomaterna när de är tillagade.
Om du inte gillar tomater – byt till en sextondel vattenmelon.

Linfrön

Fröna är fullproppade med den hälsosamma fettsyran omega-3 som biter ordentligt på finnar. Brittiska  hälsotidningen The Journal of Nutrition skrev att testpersoner som åt en halv tesked omega-3 varje dag i sex veckor upplevde att huden blev mindre irriterad och röd.
Om du inte gillar linfrön – byt till 7 valnötter.

Spenat

spenat

Gör som Karl-Alfred – ät spenat!

Karl-Alfred blev stark av spenat, men vad han inte visste är att de gröna bladen också är fyllda med c-vitamin. C-vitaminet ökar cellproduktionen och minskar därför risken för att drabbas av hudtumörer. Spenaten har också en till bonus! Grönsakens vätska tar sig in i cellmembranen och en plumper-effekt uppstår. En riktig rynk-dödare!
Om du inte gillar spenat – byt till grönkål.

Mörk choklad

choklad

Nu har du en anledning att äta en bit mörk choklad.

Mörk choklad är inte bara gott, det innehåller också en massa antioxidanter. Chokladen har mjukgörande egenskaper och skyddar mot solskador. Du behöver dock bara äta en gnutta varje dag.
Om du inte gillar mörk choklad – byt till blåbär (men då måste du äta en del).

Tonfisk på burk

Burktonfisken innehåller nyttigt selen. Selen hjälper till att bevara elastinet i din hud som får dig mjuk och smidig. Tonfisk stoppar också fria radikaler och skyddar dig därför mot solskador. En halv tonfiskburk per dag räcker.
Om du inte gillar tonfisk i burk – byt till 12 paranötter.

Sötpotatis

sotpotatis

Ät sötpotatis och bli snygg!

Sötpotatis som är så himla gott, är också nyttigt! Roten innehåller massor av vitamin C som ökar kollagenproduktionen i huden och minskar därför rynkor. Forskning visar att personer som äter fyra milligram c-vitamin varje dag (ungefär en halv sötpotatis) i tre år minskade sina rynkor med 11 procent.
Om du inte gillar sötpotatis – byt till 2 dl apelsinjuice.

Grönt te

gron te

Detoxa dig med grönt te.

Varmt grönt te verkar anti-inflammatoriskt och renande för kroppen, men har också cancer-förebyggande egenskaper. Två till sex koppar per dag minskar risken för hudcancer.
Om du inte gillar grönt te – byt till vitt te.

Källa: Women’s health