in

”Hur ska jag sluta vara så fixerad vid hur jag ser ut?”

veckorevyns terapeut svarar på frågor
Bild: Septian simon / Unsplash

Att spegla sig i varje fönster man går förbi och att ofta fundera över hur man ser ut. Utseendefixeringen har blivit ett problem för VeckoRevyns läsare Maria – vad kan hon göra åt det? Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

Maria: ”Jag är fixerad vid att se bra ut”

Hej Paula!

Jag är 19 år och har så länge jag kan minnas varit helt fixerad vid att se bra ut. Ett exempel, när jag spelade basket som åttaåring vägrade jag sätta upp håret i en hästsvans för att jag tyckte att jag var mycket sötare med utsläppt hår. Att jag inte såg så bra och missade många poäng var inte lika viktigt. När jag är i Skype-samtal kollar jag alltid på mig själv på skärmen och sällan på personen jag faktiskt pratar med. Jag speglar mig i varje fönster jag går förbi när jag promenerar och jag påminner mig själv ofta om att inte le för stort för att jag inte har jättefina tänder. Jag jämför mig mycket med andra och försöker se fel på dem för att må bättre själv. Hur ska jag sluta vara så fixerad vid hur jag ser ut? Hälsningar Maria.

Paula: ”Utsätt dig för situationer som känns jobbiga”

Hej Maria,

Tack för ditt mail. Det kan finnas olika anledningar till varför man bryr sig så mycket om sitt utseende. Att du speglar dig och tittar på hur du ser ut kan även ha blivit en vana för dig. Här tänker jag att du kan öva på att inte titta i spegeln när du går förbi och öva på att inte titta på dig själv när du pratar i Skype. Detta kan vara mycket svårt, men försök att jobba med det.

Utsätt dig för situationer som är jobbiga för dig och öva på att hantera dina känslor i den stunden. Fundera även över vem du är som person, vilka egenskaper du har till exempel. Man är ju så mycket mer än bara sitt utseende och detta kan vara bra att lyfta fram, titta på och klargöra för sig själv. Sedan tänker jag att det är viktigt att fundera över hur du mår förutom att du är fixerad vid ditt utseende. Hur trivs du med dig själv förutom detta? Du är så mycket mer än ditt utseende och det behöver lyftas fram i ditt liv. 

Varm kram från mig /Paula