in

Därför borde du skippa LCHF-dieten

lchdragare
Foto: Nadine Primeau/Unsplash

Funderar du på att testa LCHF-dieten? Läs det här först! Mer

Vad betyder LCHF?

LCHF står för ”Low Carb High Fat” och är en diet som går ut på att man ska välja bort mat som innehåller mycket kolhydrater, till exempel bröd, gröt, flingor, pasta, ris och sötsaker. Istället ska man äta mat med mycket protein, så som ägg, ost, jordnötssmör, fisk och kött.

pasta
Pasta är ett av de livsmedel man undviker vid LCHF. Foto: Karolina Kołodziejczak/Unsplash

Är LCHF farligt?

Vid en strikt LCHF-kost ser man resultat fort i form av snabb viktnedgång. Men vikten som försvinner består till största del av vatten, eftersom förrådet av socker (glykogen) som finns i musklerna och levern förbrukas. Bristen på socker gör att kroppen börjar producera ketonkroppar för att hjärnan ska få tillräckligt med energi. Detta leder även till att du blir kissnödig oftare och att du känner dig mindre hungrig.

Biverkningar av LCHF-diet

Nackdelen med LCHF enligt Livsmedelsverket är att det lätt blir för mycket kött och charkprodukter och för lite baljväxter, rotfrukter och fullkornsprodukter. Detta leder till att man får i sig för mycket mättat fett och för lite fiber och fullkorn vilket kroppen behöver för att fungera. Satsa istället på en varierad kost!

Om du äter efter LCHF-dieten kan du uppleva dessa biverkningar:

  • Kramp i benen
  • Förstoppning
  • Dålig andedräkt
  • Hjärtklappning
  • Trött snabbare vid träning

Hur kan ett LCHF-recept se ut?

Ett strikt LCHF-recept består av mycket fett och protein, och inga kolhydrater. Ett exempel hade kunnat vara kött, en sås på grädde och som äts ihop med blomkålsris, eftersom man inte äter vanligt ris.

Bättre med en varierad kost

Nä, vi hoppar nog över LCHF-dieten va? Det är mycket bättre att äta varierat och hälsosamt istället för att följa en strikt diet. Du behöver få i dig tillräckligt av alla näringsämnen för att fungera och därför är det dumt att helt utesluta vissa av dem. Äter du en kost som innehåller fullkorn, frukt, grönsaker, vegetabiliska oljor och fisk får du i dig alla näringsämnen du behöver, enligt 1177 Vårdguiden.

kostcirkeln
Livsmedelsverket rekommenderar att äta varierat framför en strikt diet. Foto: Ella Olsson/Unsplash

Källa: 1177 Vårdguiden och Livsmedelsverket