in

Läsarfråga: ”Min familj accepterar inte mitt val av pojkvän”

veckorevyn terapeut dragarbild
Bildkälla: Pablo Merchán Montes / Unsplash

Moa vill inte tvingas välja mellan sin kille och sina föräldrar, så vad ska hon göra när hennes familj inte accepterar hennes val av pojkvän? Mer

Moa: ”Mina föräldrar accepterar inte mitt val av pojkvän”

Hej! Jag har ett enormt problem som ligger tungt om hjärtat. Har alltid haft en mycket bra relation till min familj under hela min uppväxt. Kortfattat så träffade jag en kille när vi var 17 och vi blev tillsammans. Min familj tyckte att han var olämplig, klumpig och krävande som person. Under tiden vi träffades så utvecklade jag depression och ätstörningar och vi valde att gå skilda vägar eftersom vårt förhållande blev destruktivt.

Nu, ungefär 8 år senare, har vi hittat tillbaka till varandra igen. Passionen och kärleken för varandra har alltid funnits kvar, precis som vänskapen och humorn. Jag känner i hjärtat att han är den jag vill vara med och han känner samma.

Problemet är min familj. Varje gång jag tar upp ämnet så börjar de gråta för att de kopplar honom till tiden då jag mådde som allra sämst och de tycker att allt är hans fel. Min pappa hotar med att säga upp kontakten med mig  och min mamma säger att ingen i familjen någonsin kommer att acceptera honom.

Jag mår så extremt dåligt av att familjen inte vill ge honom en andra chans och jag säger det rakt och tydligt till min familj att de gör mer skada för mig. Att jag blir innerligt sårad och att jag kanske då måste få göra mitt ”dåliga val”. Då säger de direkt att det är han som manipulerar mig till att säga så och att jag är värd så mycket mer. Vi båda har förändrats – vi är 26 år idag och hyser en sån enormt stor kärlek till varandra.

Jag känner mig hjälplös och vet inte vad jag ska göra? Ska jag följa mitt hjärta och bli tillsammans med honom igen och ha en familj som inte ger med sig, eller lyssna på familjen och känna att jag har begått ett stort mitt misstag. Kan man kanske gå i familjeterapi för detta? Hur ska man hantera en familj som är överbeskyddande och inte verkar vilja att ens dotter ska fatta ett beslut för sig själv? /Moa

Paula: ”Ni behöver prata med någon utomstående”

Hej Moa! Jag förstår verkligen att det här känns tufft för dig. Det låter som att dina föräldrar, precis som du säger, enbart ser det negativa med din kille. De förknippar honom till den perioden då du mådde dåligt, vilket leder till att de enbart har negativa känslor för honom. Det är förstås inte rättvist och jag tycker verkligen inte du ska behöva välja mellan din kille och dina föräldrar.

Därför rekommenderar jag dig att prata med dina föräldrar och föreslå att ni tillsammans går i samtal. Genom att prata med någon utomstående som kan hjälpa er att få en förståelse för varandra kan ni också hitta ett sätt att hantera den här situationen. Det är bra om du ärlig med dem och säger att du förstår att de vill ditt bästa, men att ni behöver hjälp med att förstå varandra i detta och därför behöver ta hjälp utifrån. Kom också ihåg att vara ärlig mot dig själv med vad du behöver. Det är mycket viktigt för att du i längden ska må bra. Varm kram från mig! /Paula

Ställ en fråga till VeckoRevyns terapeut

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.