in

Läsarfråga: ”Kan man bli utbränd på semestern?”

terapi
Bildkälla: Nick Owuor / Unsplash

LÄSARFRÅGA. Carolina undrar om man kan bli utbränd när man har semester. Läs terapeutens svar här! Mer

Carolina: ”Kan jag bli utbränd på semestern?”

Hej Paula! Kan man bli utbränd på semestern som 17-åring? /Carolina

Paula: ”Semestern kan kännas stressande”

Hej Carolina, och tack för din fråga. Det är många olika faktorer som styr och avgör om man blir utbränd eller inte, och man kan bli utbränd i vilken ålder som helst. Dessutom kan semestern faktiskt också kännas stressande. För det första behöver att vara ledig inte alltid innebära en tid för vila, och för det andra kan semestern vara ett tillfälle där känslor av trötthet kan komma om det är så att man lyckas slappna av. Hur man definierar utbrändhet kan också skilja sig från fall till fall, därför är det viktigt att du försöker lyssna på din kropps signaler.

Känner efter hur din kropp reagerar i olika situationer, och lyssna på den! Är du spänd så försök hitta saker som kan få dig att komma ner i varv. Lägg dig och slappna av, lyssna på sin favoritmusik eller gå och prata med någon som kan hjälpa dig. Försök se vad eller vilka situationer som gör dig stressad och vad som tar energi av dig, och försök minska på det om det går. Öka istället de aktiviteter som ger dig energi. Allt handlar om att skapa en balans mellan vad som ger dig energi, och vad som tar energi. Lyssna på din kropp och på vad den behöver. Varm kram från mig /Paula

Ställ en fråga till vår terapeut

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.