in

Läsarfråga: ”Hur ska jag göra för att känna mig bra?”

tera
Foto: Freestocks / Unsplash

Att känna att man inte räcker till är inget ovanligt, men kan bli ett stort hinder i vardagen. Hur gör man för att känna sig bra? Går det att stärka självförtroendet? VeckoRevyns terapeut svarar på veckans läsarfråga. Mer

Fråga: Hur gör jag för att känna mig bra?

Hej Paula! Hur stärker man sitt självförtroende? Finns det några knep att ta till? Det hjälper inte att andra säger att man duger, så hur gör man för att själv känna sig bra innerst inne? /Minnah

Terapeuten varar: ”Hitta orsaken till varför du inte tror på dig själv”

Hej Minnah, tack för ditt mail. Självförtroende är ett begrepp som är förknippat med prestation och det man gör. Man skiljer på självkänsla och självförtroende. Självkänsla är tvärtom, inte alls förknippat med prestation utan att man känner att man duger utan att prestera. 

Om du vill jobba med ditt självförtroende så kan det vara bra att kartlägga om du har för höga krav på dig själv. Försök i så fall att sänka kraven, då du inte behöver vara bäst på allt utan försök acceptera att vissa saker är du mer eller mindre bra på. Sedan kan det vara bra att aktivt göra saker som inte är kopplat till att prestera, utan fokusera mer på att göra saker som är lustfyllda. 

Det är även bra att hitta orsaken till varför du inte tror på dig själv, finns det något du är rädd för? Titta i så fall på vad det är som du inte vågar göra eller där du tänker att du har dåligt självförtroende. Försök sedan att göra det du är rädd för och se vad som händer i dig.

Du kanske då upplever att du är modig och du stärks över att du klarar av att göra det som du egentligen är rädd för. Att få bättre självförtroende är något som man tränar upp och träning ger färdighet. 

Jag skulle även rekommendera att prata med någon terapeut om det. Det kan låta skrämmande, men är ofta väldigt skönt när man gjort det. Det är mycket bra att arbeta med sitt självförtroende. 

Varm kram från mig /Paula

Ställ en fråga till vår terapeut

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.