in

Läsarfråga: ”Är jag för stressad?”

veckorevyn terapeut bild
Bild: Keenan Constance / Unsplash

Hur vet man om man är för stressad? Det svarar vår terapeut på. Mer

Siri: ”Är jag för stressad?”

Hej Paula! Jag behöver hjälp att hantera stress för nu börjar det verkligen gå för långt. För några dagar sedan missade jag ett läkarbesök. Det är inte alls likt mig – i vanliga fall är jag en sån som kommer femton minuter innan avsatt tid. Jag blir stressad av att ha saker inbokade, och flera gånger den senaste tiden har jag dubbelbokat mig vilket jag verkligen aldrig gjort tidigare. Jag vet att det är stressrelaterat då jag känner mig lättirriterad, glömsk och har ångest. Men hur vet man att man är för stressad? Och vad ska jag göra åt det? Tacksam för svar! /Siri

Paula: ”Så kan du minska din stress”

Hej Siri, tack för ditt mejl! Ja, det låter som du är stressad utifrån det du skriver. Är det så att stressen påverkar ditt dagliga liv negativt så är du för stressad. Men det finns absolut saker man kan göra för att minska stressen. Se över dina rutiner! Sover du ordentligt? Äter du ordentligt? Rör du på dig tillräckligt mycket? Vad är det som påverkar din stress och finns det något du kan göra för att motverka detta?

En annan idé är att skriva ner en lista över saker som ger dig energi och vad som tar energi från dig. Kolla på hur fördelningen är och om det finns något du kan göra för att minska det som tar energi och vad du kan göra för att öka de aktiviteter som ger dig energi.

Du kan också testa mindfulness! Det kan kännas övermäktigt att börja med tjugo minuter om dagen, så börja med exempelvis tre minuter per dag. Det finns många guidade mindfulness appar att ladda ner. Jag rekommenderar en som heter just Mindfulness. Appen är blå med en vit målad gubbe på. I den kan man välja meditationer med eller utan guidad röst och hur länge man vill meditera.

Det kan även ara en idé att prata med en terapeut som kan hjälpa dig med din stress. Sök upp din vårdcentral och berätta om din situation. Varm kram från mig /Paula

Ställ en fråga till vår terapeut

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.