in

Klara: ”Mina föräldrar pratar bara om sig själva”

VeckoRevyns terapeut svarar på läsarnas frågor
Källa: Ryan Pouncy / Unsplash

VeckoRevyns läsare Klara tycker att hennes föräldrar är oengagerade i hennes liv – vad kan hon göra åt det? Det svarar vår KBT-terapeut Paula Warfvinge på.
Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

Klara: ”Mina föräldrar pratar bara om sig själva”

Mina föräldrar pratar bara om sig själva och vi hörs nästan bara på mitt initiativ. När jag vill säga något så avbryter de mig. Jag har försökt prata med dem om det men de lyssnar inte. Det har lett till att jag inte längre berättar någonting för mina föräldrar och nu känner jag att vi börjar glida ifrån varandra mer och mer. Finns det något jag kan göra för att vår relation ska bli bättre? /Klara

Paula svarar: ”Det hänger inte bara på dig att er relation ska fungera”

Hej Klara, jag förstår att du berättar mindre och mindre för dina föräldrar och att det leder till att du känner att ni börjat glida isär mer och mer. Det jag vill du ska veta och som är mycket viktigt att du har med dig, är att det krävs två parter för att en relation ska fungera. En relation bygger på att båda försöker hålla relationen vid liv. Det verkar som att du verkligen försöker för att er relation ska bli bättre. Fantastiskt av dig. Med andra ord så hänger er relation inte bara på dig. Dina föräldrar behöver också hjälpa till för att er relation ska vara bra och fungera.

Ibland kan det även vara bra att ställa sig frågan om det har hänt något som gjort att relationen förändrats. Om det hänt något så kanske ni behöver prata om just den händelsen. Sedan kan det vara så att dina föräldrar bär på saker och har det tufft med saker i deras liv som påverkar er relation, men som inte handlar om er relation. Då kan du inte göra något åt det mer än att försöka vara tydlig med dem hur du känner och prata med dem igen och verkligen be dina föräldrar att lyssna på det du har att säga. Försök att göra detta i en icke anklagande ton utan mer berätta för dem hur du känner och mår i det som händer med er relation. Försök säga att du verkligen bryr dig om er relation och vill att den ska vara bra och därför vill att de lyssnar på dig. Du kan även fråga dina föräldrar hur de tycker att er relation fungerar.

Ibland kan det också vara bra att göra något tillsammans, exempelvis utanför hemmet. Det kan även vara bra att prata med en förälder åt gången och inte med båda samtidigt. Men det viktigaste för dig är att tänka på att det inte bara hänger på dig att er relation ska fungera.

Varm kram från mig /Paula