in

”Jag umgås bara med mina vänner på grund av dåligt samvete”

Jag umgås med mina vänner av dåligt samvete
Bild: Hannah Nelson/Pexels

Raphaelle umgås med vänner som hon vuxit ifrån för att hon får dåligt samvete av att säga nej. Vad ska hon göra? KBT-terapeuten Paula Warfvinge svarar. Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

Jag har vuxit ifrån mina vänner men vet inte vad jag ska göra”

Hej Paula! Ibland känns det som att jag umgås med kompisar av dåligt samvete snarare än att jag själv vill. Ofta händer det att jag fortsätter träffa kompisar som jag egentligen har vuxit ifrån, men som det känns för jobbigt att säga nej till när de hör av sig. Hur ska jag göra med de vännerna? /Raphaelle

Paula: ”Vad är det som ligger bakom ditt dåliga samvete?”

Hej Raphaelle,

Tack för ditt mail. Jag tänker att först behöver du ställa dig frågan varför du umgås med dina kompisar. Du skriver att du har dåligt samvete, kan du se vad som ligger bakom ditt dåliga samvete? Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och lyssnar på vad du vill.

Kompisar kommer och går i ens liv. Det är inte konstigt. Det kan även vara så att dina kompisar också känner att ni glidit ifrån varandra. Jag tänker att du kan säga nej till dina vänner på ett schysst sätt, som till exempel att det inte passar att umgås just nu. Det är viktigt att lyssna på vad du själv vill och följer det. Det blir bäst för dig i längden. 
Varm kram från mig /Paula