in

”Jag tycker att det är jobbigt att äta mat i stora sällskap”

Jobbigt att äta mat i stora sällskap
Källa: Sean Witzke / Unsplash

VeckoRevyns läsare Amanda har tidigare haft ätstörningar och tycker fortfarande det är jobbigt att äta mat i stora sällskap – hur ska hon göra under julen? Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.


Amanda: ”Jag tycker det är jobbigt att äta mat i stora sällskap”

Hej Paula!

Jag har tidigare haft ätstörningsproblematik och även om det är bättre kan jag ibland tycka att det är jobbigt att äta mat i stora sällskap. Julen ger mig därför lite ångest. Finns det några knep jag kan använda mig av? /Amanda

Paula: ”Lyssna på vad du själv vill äta”

Hej Amanda,

Tack för ditt mail. Vill börja med att säga att julen kan innebära mycket jobbiga känslor även för personer som inte haft en ätstörning. Detta på grund av att mycket fokus ligger på mat och godis under julen. Försök acceptera att julen är svår när det gäller mat. Och det är inte konstigt att du kan tycka det är jobbigt att äta mat i stora sällskap då du har haft en ätstörning.

Det som är viktigt då man haft en ätstörning är att försöka lyssna på vad man själv vill äta. Vad jag förstod det som är du inte mitt i en ätstörningsproblematik nu och då kanske du har kommit över tankar som ”jag får inte”,  ”jag måste”, och så vidare. Kanske går det då att fokusera på vad du vill och inte vill äta, istället för att styras av ätstörningens ”måste” och ”borde”? Försök även lyssna på vad du själv vill och inte vad alla andra i din omgivning vill. Är du sugen på något så försök äta det, men är du inte det så låt bli. Man behöver inte äta saker för att traditionen säger det eller för att någon släkting har lagat det. Du bestämmer själv och ingen annan. Lyssna på kroppen och vad den vill ha och försök att inte styras av andra människor, känslor och den före detta ätstörningen. Försök vara snäll mot dig själv och din kropp så gott det går och kommer ätstörnings-tankarna smygande så acceptera tankarna istället för att kämpa emot, men låt dem passera. Önskar dig en lugn och skön jul. Var rädd om dig!

Varm kram från mig /Paula