in

”Jag pratar med mitt ex – och det ger mig dåligt samvete”

john tuesday i7DfaG HDqE unsplash
Bild: John Tuesday / Unsplash

Emelie har börjat prata med sitt ex igen och det ger henne dåligt samvete då hon är i en ny relation. Men varför får hon dåligt samvete? Och vad kan hon göra åt det? Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

Emelie: ”Jag pratar mitt ex – och det ger mig dåligt samvete”

Jag har en pojkvän (sedan några månader tillbaka) och jag är fortfarande sådär löjligt nykär i honom. Han är världens finaste kille och jag märker verkligen hur mycket han försöker få mig att må bra. Därför ger det mig väldigt dåligt samvete att erkänna att jag fortfarande har kontakt med min förra kille. Han skickar bland annat meddelanden till mig (oftast väldigt flörtiga) och jag svarar (inte lika flörtigt dock). Han vet om att jag har en ny kille men jag tror ärligt talat inte att han bryr sig om det. Vår relation tog slut för att jag kände att han inte anpassade sig tillräckligt mycket efter mitt liv, medan jag upplevde att jag anpassade mig VÄLDIGT mycket efter hans. Jag var fortfarande kär när det tog slut mellan oss, men eftersom jag inte kände mig tillräckligt bekräftad eller att mina känslor inte var besvarade tog det slut för ungefär ett år sedan. Nu blir jag smickrad av att han skriver och känner mig väldigt uppskattad. Men jag känner samtidigt att jag sviker min nuvarande kille när jag fortsätter prata med min förra. Vad ska jag göra? /Emelie

Paula: ”Söker du bekräftelse eller vill du något mer?”

Hej Emelie,

Tack för ditt mail. För det första tänker jag att du behöver fråga dig själv varför du har kontakt med din förra kille. Söker du ”bara” hans bekräftelse eller är det så att du vill något mer med honom? Bara för att man har kontakt med sin gamla partner behöver det inte betyda att man sviker sin nuvarande. Det beror helt enkelt på varför du vill ha kontakt med honom.

När du vet varför du vill ha kontakt med honom är nästa steg att vara så ärlig du bara kan i din nuvarande relation. Fundera över om du ska säga något till din pojkvän om att du har kontakt med ditt ex. Kanske beror det på vilken slags kontakt ni har med varandra? Är det via sociala medier eller är det så att ni ses? Är det så att du och din före detta pojkvän ses kanske du upplever att det är viktigare att berätta det för din nuvarande pojkvän. Ses man i verkliga livet har man planerat att ses och då är kanske interaktionen mellan er är större än om kontakten sker via sociala medier? Om du kommer fram till att du vill säga något till din nuvarande kille är ett förslag att säga: ”Jag vill vara ärlig med dig för jag tycker så mycket om dig och är rädd om dig och oss, så därför vill jag säga att jag fortfarande har kontakt med min före detta pojkvän. Det är inget mellan oss, men för att det inte ska bli något smusslande eller att du får reda på det på omvägar, så vill jag vara ärlig med dig”. Detta är ett sätt att säga det på, du kan säkert komma på fler!

Jag tänker även att du bör fundera över vad som är anledningen till att du anpassar dig mycket i relationer. Är detta ett mönster du ofta hamnar i? Fundera över i vilka situationer du anpassar dig, vad du känner och tänker i de stunderna och hur du agerar. Fundera även över vilka konsekvenser det får för dig och relationen, både på kort och på lång sikt.

Varm kram från mig /Paula