in

”Jag oroar mig alltid för att bli sen, hur kan jag dämpa min oro?”

VeckoRevyns terapeut svarar på läsarnas frågor
Bildkälla: Anthony Tran / Unsplash

VeckoRevyns läsare Cornelia känner sig orolig över att komma för sent – vad kan hon göra för att känna sig mindre orolig? Det svarar vår terapeut Paula Warfvinge på. Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som KBT-terapeut och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och källskyddad.

Cornelia: ”Jag känner mig ofta orolig över att komma för sent”

Jag känner mig ofta orolig över att komma för sent. Det gör att jag ibland är överdrivet tidig till saker, men trots det försvinner inte oron. Jag försöker ibland ”tvinga mig själv” att inte vara för tidig, men tycker det är svårt. Finns det några knep jag kan använda mig av för att dämpa min oro? /Cornelia

Paula svarar:

Hej Cornelia, jag förstår att du tycker det är jobbigt att känna dig orolig över att du ska komma för sent hela tiden. Det första jag tänker är att du ska ställa dig frågan: har jag någon anledning till att känna mig orolig nu? Har jag kommit för sent någon gång? Har det hänt något speciellt eller har någon sagt något till mig som är orsaken till att jag är orolig över att komma för sent? Är det vid speciella tillfällen som jag är orolig för att komma för sent? Jag tänker att det kan vara bra för dig att titta på vad oron kommer ifrån.

Ställ dig sedan frågan vad som händer om du kommer för sent. Vad är det värsta som kan hända? Testa att komma för sent vid ett tillfälle och se vad som händer. Ibland kan det vara bra att utsätta sig för det som man är orolig för och inse att det kanske inte var så jobbigt eller farligt som man tänkte från början. Du skriver ”jag försöker ibland tvinga mig till att inte vara för tidig”. För det första så tänker jag att du inte ska tvinga dig till något. Försök istället säga till dig själv att du gör detta för att du ska må bättre. Att tvinga sig till något är inte något som kroppen eller vår hjärna tycker om. Fortsätt jobba med att komma lite senare, så kommer du märka att det på sikt kommer gå lättare för dig.

Vår hjärna är som en muskel, den går att träna upp. Du är van att köra på en motorväg där din hjärna säger: ”du får inte komma för sent, så var extra tidig”. Nu ska du ändra väg och försöka komma i normal tid och då blir det jobbigt i början, men sedan kommer den nya vägen där du kommer i ”normal” tid bli din nya ”motorväg”.

Varm kram från mig /Paula