in

Alicia: ”Jag känner mig orolig över min hälsa”

VeckoRevyns terapeut svarar på läsares frågor
Bild: Edgar Hernández / Unsplash

VeckoRevyns läsare Alicia känner sig orolig över sin hälsa, vilket har förvärrats i samband med coronavirusets spridning. Vad kan hon göra åt det? Det svarar terapeuten Paula Warfvinge på. Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

Alicia: ”Jag känner mig orolig över min hälsa”

Hej Paula!

Jag vet inte om du kan svara på min fråga, men jag testar. Jag har så länge jag kan minnas varit orolig över min hälsa. Det går i perioder, ibland tänker jag mer på det och ibland mindre. Jag är rädd för bakterier, men oroar mig också över mer allvarliga sjukdomar och försöker hålla mig borta från att googla olika symtom så mycket som möjligt.

Nu när coronaviruset spridit sig känner jag verkligen att jag börjat gå in i en sådan där dålig period igen. Jag känner mig jätterädd för att bli sjuk och vill stanna hemma så mycket som möjligt (vilket jag vet även rekommenderas). Men när jag pratar med mina vänner känner jag mig mer orolig än vad de gör. Ofta känner jag att mina vänner himlar lite med ögonen när jag oroar mig för min hälsa. Vad kan jag göra för att känna mig mindre orolig? /Alicia

Paula: ”Hitta tekniker för att hantera din oro”

Hej Alicia,

Tack för ditt mail. Jag förstår att det är mycket tankar och funderingar som kommer upp i samband med coronaviruset. Men som du själv skriver, så har du så länge du kan minnas varit orolig över din hälsa. Det är mycket bra att du låter bli att googla sjukdomar och symtom. Sedan är det bra om du kan fundera över vad du är rädd för och varför. Kanske är det något som ligger bakom din oro för din hälsa? Finns det något minne eller en stark upplevelse kopplat till det? Jag tänker att det även handlar om att acceptera vad du känner. Fly inte och tryck inte undan din oro, då brukar det ofta bara bli värre.

Du kan även försöka hitta tekniker för att hantera din oro. Fundera över i vilka situationer som du upplever att du är orolig över din hälsa, vad du känner eller tänker och var i kroppen din oro sitter. Är det så att det är något som du kan göra för att lösa din oro så försök göra det. Är det så att du kommer fram till att det inte är något som du kan lösa, så försök släppa din oro. Du kan testa att praktisera mindfulness, öva på att vara i nuet och försök att inte tänka på vad som eventuellt skulle kunna hända. Ett annat sätt är att dela med dig av dina tankar med någon, vilket kan lindra din oro. Allt detta hoppas jag kan hjälpa dig i din hälsoångest. 

Varm kram från mig /Paula