in

”Jag har dåligt samvete efter min separation”

dragbrev
Bildkälla: M / Unsplash

LÄSARFRÅGA: Hur ska man tänka när man känner skuldkänslor över att man har hittat någon ny efter ett break-up? Det svarar Veckorevyns terapeut på. Mer

Läsarfråga: ”Jag har dåligt samvete efter min separation”

Hej Paula! Min fråga gäller min ex-man. Han verkar så ledsen, tagen och nedstämd efter vår skilsmässa och detta påverkar mig negativt. Jag tänker på detta ofta och får dåligt samvete. Jag tänker att det är mitt fel att han har det så, att han är ensam, ledsen och kanske gråter, eller att hans värld rasade ihop när vi skilde oss. Varför tänker jag på sånt?

När han säger ”jag är trött, jag har inte sovit på hela natten…” tänker jag att det kan vara för att han vet att jag inte är ensam, att jag har någon och han ingen. Jag tänker att jag är en dålig människa för att jag förstörde hans liv. När jag har roligt och är lycklig med min nuvarande man får jag dåligt samvete. Till exempel tänker jag ”nu är mitt ex ledsen” eller ”det kunde ha varit honom här med mig istället. Vi kunde ha skrattat och haft roligt”. Snälla hjälp mig. 

Terapeuten svarar: ”Du kan inte klandra dig själv för att han mår dåligt”

Hej och tack för ditt mail. Jag förstår att det är tufft att se den person som man levt med och som man bryr sig om må dåligt. Det är en naturlig reaktion att man själv blir ledsen när ens nära mår dåligt. Det du konkret kan göra, beroende på vilken relation ni har, är att vara en god medmänniska och fråga honom om han inte ska söka professionell hjälp. Jag tycker det låter som att han skulle kunna behöva det.

När en person inte mår bra, så kan det vara lätt att hen lägger över skulden på den andra genom att säga saker. Detta för att lindra sin egen smärta, vilket såklart inte är rättvist, men det blir ofta så.  

Skilsmässor är en process och det behövs tid för att komma över den. Alla bearbetar på olika sätt och i olika omgångar. Du ligger säkert före honom i bearbetningsprocessen och det är helt naturligt. Men det viktiga här är att du inte försöker klandra dig själv för att han mår dåligt. Det är inte ditt fel. Alla människor har ansvar för sig själva och sina liv. Försök att njuta av din nuvarande relation och när dina tankar på ditt ex kommer; försök att släppa dem, för de gör varken dig eller ditt ex någon nytta. Du lever ditt liv nu och han lever sitt. Varm kram från mig /Paula

Ställ en fråga till VeckoRevyns terapeut

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.