in

Cassandra: ”Jag är inte nummer ett för min partner”

terapeut svarar på frågor
BIld: Anastasiia Vedmedenko / Unsplash

Cassandra känner att hennes partner hellre vänder sig till någon annan för råd och stöd. Något hon upplever hindrar deras relation från att utvecklas, vad ska hon göra? Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet

Cassandra: ”Jag är inte nummer ett för min partner”

Hej Paula! Min kille har en nära tjejkompis som han har känt i flera år och de hänger väldigt mycket. De träffas flera gånger i veckan och pratar ofta i telefon. Att han har tjejkompisar ser jag som något positivt, då jag har dåliga erfarenheter av killar som bara umgås med andra killar. Men samtidigt stör det mig att han alltid vänder sig till henne för att be om råd, istället för till mig. Jag känner inte att jag nummer ett för honom. Vad ska jag göra? Jag vill inte begränsa hans umgänge, men känner samtidigt att vår relation står helt still just nu på grund av att han har en annan person som han hellre öppnar upp sig för. Tacksam för svar! /Cassandra

Paula: ”Fundera på hur ni kan komma närmare varandra”

Hej Cassandra och tack för ditt mail. Det viktigaste är att du är ärlig mot honom och säger hur du känner, utan att vara anklagande. När man ska prata om svårigheter som man upplever i en relation är det bäst att utgå från sina egna känslor istället för att gå till attack mot den andra personen och säga att hen gör fel. På så sätt blir det lättare att närma sig varandra och komma till en förståelse för varandra.

Det låter som att det är två olika saker som ni skulle behöva prata om. Dels är det dina känslor för relationen mellan honom och hans kompis och dels är det hur ni har det i er relation. Förklara hur du känner angående all tid som han umgås med sin vän, men var noga med att säga att du inte vill begränsa hur mycket han umgås med henne. Fråga honom rakt ut hur ni kan försöka lösa detta tillsammans.

Sedan tänker jag att du kan fundera på hur ni kan komma närmare varandra och vad som krävs för att du ska bli trygg med honom om du inte redan är det. Att känna trygghet och tillit i en relation är A och O. Finns det kanske aktiviteter ni kan göra tillsammans för att komma närmare varandra? Prata även om vad som är viktigt för er för att ni ska må bra i er relation. Kanske finns det sätt som ni vill bli uppvaktade på eller vill uppvakta varandra på, som ni inte pratat om än? Allt detta kan göra att ni kommer framåt i er relation och tar den ett steg längre.

Varm kram från mig /Paula