in

”Hur ska jag hantera min svartsjuka?”

paula
Bildkälla: Maya GM / Unsplash

LÄSARFRÅGA. Vad ska man egentligen göra när självförtroendet sviker, och man känner sig svartsjuk på sin partners kompis? VeckoRevyns terapeut svarar. Mer

Läsarfråga: ”Hur ska jag hantera min svartsjuka?”

Jag är en tjej på 25 år och är tillsammans med en kille som är två år yngre. Vi älskar varandra djupt och har det mycket bra ihop men självklart finns det vissa problem. I mina tidigare förhållanden har jag blivit utsatt för otrohet av olika slag. Ingen man har varit mig trogen så att säga. Detta sitter fortfarande kvar, samtidigt som jag har mycket dåligt självförtroende och självkänsla.

Min nuvarande kille har flera tjejkompisar men en som han är med extra mycket, som är två år äldre än mig. Hon ganska lik min kille. Social, gillar att festa och hitta på spontana saker. Jag är mer den lugna typen och väldigt introvert. Självklart kan jag vara social, men det tar energi. Jag litar på min kille, han är väldigt äkta av sig men samtidigt finns där en känsla som gnager. Tänk om han börjar fatta tycke för henne? Hon har partner sedan ett halvår tillbaka.

Till exempel nu när han klarade provet till MC-kortet. Då fick jag reda på att han hade ringt henne och berättat det. Jag fick fråga honom själv. Visst, han visste att jag jobbade just då, men han hade kunnat fråga om han kunde ringa på min rast. Eller som idag så hade de bestämt att äta lunch tillsammans, men han frågade aldrig mig om jag ville följa med. Jag bor alldeles i närheten. Jag träffade dem och då sa han: ”åh men det tänkte jag inte på”.

Hon sa till honom att han behövde färga håret igen, då var det henne han frågade om hon kunde hjälpa honom. Inte mig, trots att jag stod där med dem. Ibland känns det som att hon går före i vissa sammanhang. Jag vill så gärna att han ska kunna ha tjejkompisar och ha kul, jag vill inte begränsa honom. Jag mår så fruktansvärt dåligt av detta. Känner mig tråkig och i vägen.

Samtidigt mår jag fruktansvärt dåligt i mig själv, får gråtattacker och ångest. Gråter nu när jag skriver detta. Hur ska jag hantera detta? Jag vågar inte ta upp det med honom, vill inte anses som svartsjuk eller jobbig. Han har själv sagt till mig att han tycker det är skönt att han äntligen träffat en tjej som inte är svartsjuk av sig. Usch, jag mår så fruktansvärt dåligt. Inte bara av denna situation utan det är så mycket. Min självbild och hur jag känner för mig själv, den är fruktansvärd. Jag ska få professionell hjälp snart. /Sara

Terapeuten svarar: ”Försök vara ärlig”

Hej Sara, tack för ditt mail. Jag förstår, att må dåligt i sig själv och tänka självkritiska tankar och samtidigt slita med svartsjuka är tufft. Det är jättebra att du tar professionell hjälp. Att prata med någon kunnig om hur man kan hantera sig själv och sina tankar brukar vara till stor hjälp. 

Det låter som att du och din pojkvän har en mycket fin och djup relation, men att den ibland störs av hans tjejkompis. Men försök att se det fina som ni har, även om det ibland kan vara svårt. Jag tror på att vara ärlig. Det brukar hjälpa i längden även om det är mycket svårt att ibland säga vad man känner, och speciellt om personen har sagt att det är skönt att han träffat någon som inte är svartsjuk.

Men berättar du inte för honom hur du känner, så kanske dina känslor kommer ut på något annat sätt. Att du agerar på ett sätt som han inte alls förstår och det kan bli ännu jobbigare för er. Så jag tycker att du ska prata med honom hur du känner. Inte förbjuda honom från att umgås med henne, utan prata med honom och se hur han kan hjälpa dig i detta. Sedan tycker jag att du ska prata med din terapeut om hur du kan jobba med din svartsjuka och försöka förstå vad som ligger bakom den, men till dess skulle jag uppmuntra dig att vara ärlig. Är er relation i grunden bra, så klarar den motgångar. Kärleken är stark. 

Att ha en dålig självbild, låg självkänsla och dåligt självförtroende är tufft. Bra att du ska få hjälp med det! Tills du börjar jobba med det med din terapeut, så försök att se på vilket sätt du kan ta hand om dig själv. Vad kan du göra för att vara snäll mot dig själv? Försök tänka goda tankar om dig.

Varm kram från mig till dig /Paula

Ställ en fråga till VeckoRevyns terapeut

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.