in

”Hur hittar jag träningsglädjen efter ätstörningar?”

trana efter atstorning
Meghan Holmes / Unsplash

Fia älskade att träna, men efter att ha drabbats av depression och anorexi har hon svårt att komma igång. Vad ska hon göra? KBT-terapeuten Paula Warfvinge svarar. Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

Kommer jag någonsin kunna träna igen efter min ätstörning?

Hej!

Jag har alltid varit aktiv i mitt liv. Sen jag var 5 år tränade jag kampsport, joggade, simmade, dansade fram tills våren jag fyllde 19 då jag hade utvecklat en depression och ätstörning. Jag led av anorexia och det resulterade i att jag slutade att träna på grund av tröttheten och svaghet. Detta pågick ända tills den slog över till hetsätning och en form av bulimi, vilket höll i sig ytterligare 4-5 år. För att göra en lång historia kort – jag är idag 26 år gammal och friskförklarad från ätstörning och depression – men jag tycks inte lyckas komma igång med träningen.

Varje gång jag tränar så verkar det som att min kropp slår över i panik och jag blir blek, trött, svag och får darrningar i musklerna. Det gör mig ledsen då jag längtar tillbaka till den tiden innan mina ätstörningar började och jag kunde träna utan problem, och jag saknar minst sagt konditionen.

Vad ska jag göra? Kommer jag aldrig att kunna träna igen utan att få dessa utsättning symtom? Finns det någon form av terapi jag kan ta hjälp av?

Tack på förhand!
/Fia

Paula: Du kommer kunna känna träningsglädje igen

Hej Fia,

Tack för ditt mail. Förstår att det är tufft att känna att du inte kan träna utan att känna dig trött, svag och få darrningar i kroppen. Det första jag vill säga till dig är att du kommer kunna känna glädje i din träning igen, men först behöver du ta hand om dig själv och få hjälp med dina tankar och beteenden. Att vara drabbad av en ätstörning är mycket tufft och ofta behöver man hjälp för att ta sig igenom den. Om du inte har fått hjälp innan så rekommenderar jag varmt att ta kontakt med någon terapeut. Det finns en förening som heter Frisk & Fri som finns över hela landet som kan tipsa dig om ställen där du kan få hjälp. Gå in på deras hemsida och läs mer. Du kan även vända dig till din vårdcentral där du bor och be att få tips var du kan vända dig. Är det så att du undrar över något mer så är du varmt välkommen att höra av dig igen. Varm kram från mig/Paula