in

”Hur gör jag för att inte stressa upp mig?”

stress
Bildkälla: Mehrpouya H / Unsplash

LÄSARFRÅGA. Hur ska man egentligen göra för att känna sig mindre stressad i vardagen? Det svarar VeckoRevyns terapeut på. Mer

Läsarfråga: ”Hur gör jag för att inte stressa upp mig?”

Hej Paula! Hur gör man för att stressa ner? Alltså inte ”ta en promenad” utan mer långsiktigt? Hur ska man göra för att inte bli stressad i vardagen? /Louise

Terapeuten svarar: ”Hitta en balans mellan återhämtning och aktivitet”

Hej Louise,

Tack för ditt mail. Vad bra att du tänker långsiktigt när det gäller din stressnivå! Att känna sig stressad under en lång tid påverkar både vår mentala och fysiska hälsa. Jag tycker du ska börja med att se vad som ger och tar energi i din vardag. Skriv gärna ner det, så det blir mer tydligt för dig. Se sedan över om du kan minska det som tar energi och öka på den delen som ger dig energi.

Fundera över vad som stressar dig. Är det tankar, aktiviteter eller relationer? Ibland kan det vara svårt att se vad som gör en stressad, men försök vara din egna detektiv. Det är också viktigt att ta reda på vilka aktiviteter som kan sänka din stressnivå och få in dem som en rutin i ditt liv. Det gäller också att skapa balans mellan aktivitet och återhämtning. Försök även att slappna av i kroppen. Slappna av i käken, släpp ner axlarna och andas djupt ner i magen. 

Varm kram från mig /Paula

Ställ en fråga till VeckoRevyns terapeut

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.