in

Hanna: ”Sommaren får mig att känna mig sorgsen”

terapeut fråga sommar
Bild: Morgan Sessions / Unsplash

LÄSARFRÅGA. Under sommaren känner sig Hanna mer sorgsen och ensam än vanligt. Men varför? Och vad kan hon göra år det? Mer

Hanna: ”Sommaren får mig att känna mig sorgsen”

Hej Paula! Här kommer en kanske lite ovanlig fråga. Nu är det sommar igen och jag borde känna mig glad. Det känns som att alla andra blir gladare på sommaren? Men inte jag. Jag kan inte förklara det men jag känner en stor sorg inom mig. Det känns som att nu är tiden allt ska hända, och visst är det annorlunda nu under corona. Men på sociala medier ser det ut som att alla har det bra med sina vänner. Jag känner inte så alls? Sommaren ger mig ångest och får mig att känna mig mer ensam än någonsin. Vad beror det på? Och hur kan jag göra för att sluta känna såhär? /Hanna

Paula: ”Sänk dina förväntningar”

Hej Hanna, och tack för ditt mail! Du är inte ensam om dessa känslor, även om det kan kännas så. Varför du inte känner dig glad kan bero på flera olika saker. Delas kan det bero på en förväntan och höga krav. När man upplever förväntan kan detta leda till sorg och besvikelse, då man kanske inte upplever att ens liv lever upp till de kraven man ställt. Det kan även bero på att man jämför sig med andra personer, till exempel alla som lägger ut fina biler på sociala medier. Även om man vet att det som läggs ut där inte representerar allt i dessa personers liv och att de inte heller alltid känner sig glada, så påverkar vår hjärna och vi upplever att vi inte har det lika bra som dem. När man inte känner att man tillhör den gruppen så kan man uppleva att man är annorlunda, vilket kan leda till ensamhetskänslor. Även om det egentligen inte är så. Personerna i sociala medier kan också uppleva samma känsla, men detta syns kanske inte på bilderna de lägger ut.

Försök sänka din förväntan på att du ska vara glad, att allt ska hända på en gång just nu och att allt ska kännas bra hela tiden. Tänk att det blir som det blir, och att du inte behöver vara glad. Försök acceptera att livet inte behöver kännas bra bara för att det är sommar. Sommaren innebär andra känslor också. Tänk även på att det du ser i sociala medier inte speglar allt utan bara en del av någons liv. Testa minska tiden du lägger på sociala medier, det kan hjälpa dig. Det sista, men no det viktigaste, är att fokusera på hur du kan ta hand om dig själv och göra saker för att du ska må bra. Istället för att sträva efter att du ska bli glad. Var rädd om dig! Varm kram från mig /Paula.

Har du en fråga till vår terapeut?

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.