in

Guide till meditation: allt du behöver veta för att komma igång

Vad är meditation och hur gör man
Källa: Matteo Di Iorio on / Unsplash

Får bara tanken på meditation ditt stresshormon att öka eller är du en av dem som älskar att meditera? Oavsett vad är det viktigt att då och då komma ner i varv. Här allt du behöver veta om vanlig meditation, transcendental meditation och vipassana – och våra bästa tips! Mer

Vad är meditation, och vad betyder det?

Känner du dig stressad över saker som inte ens har hänt än, eller oroar du dig över att komma för sent utan att det finns en verklig anledning till det? Att då och då känna sig stressad är såklart en naturlig del av att vara människa. Men om du känner att stressade situationer påverkar dig lite för mycket kan du försöka avsätta tid på att då och då stanna upp och bli mer medveten om nuet – och det är nämligen precis vad meditation handlar om. Meditation betyder stilla begrundan och går ut på att försöka lugna sitt sinne. Du mediterar genom att vara stilla, antingen sittandes eller liggandes, och samtidigt fokusera på exempelvis ett ljud eller en känsla.

Varför är meditation bra?

Meditation sägs kunna aktivera de delar av din hjärna som reglerar känslor, vilket kan göra dina känslorna mer lätthanterliga. Den där stressen du känner när du oroar dig över saker som inte ens har hänt än kan öka stresshormonet kortisol, vilket i sin tur gör dig ännu mer stressad. Genom att meditera kan du minska din kortisolnivå i kroppen och bli av med de där onödiga stresstankarna. Meditation sägs dessutom förbättra vårt minne, vår inlärningsförmåga och kunna göra så att vi sover bättre.

Vad är transcendental meditation?
Källa: Sage Friedman / Unsplash

Meditation för dig som inte kan sitta still – hur gör man?

Om du är en av dem som blir stressad av bara tanken på att avvara tid till att bara sitta still och göra ingenting finns det sätt att stressa av medan du gör dina dagliga rutiner. Det kan vara att ta extra god tid på dig när du diskar eller lagar mat eller att ta en promenad i långsamt tempo. Det finns också en hel del appar som kan hjälpa dig att slappna av medan du gör andra saker, till exempel när du åker buss eller borstar tänderna. Här är våra favoriter:

Headspace

Headspace är en appen för dig som vill ha meditationsövningar i mobilen. Det mesta i appen kostar, men du kan testa den gratis i några dagar för att se om den passar dig. Skaffa Headspace här.

head

Calm

Calm är mer än bara en meditationsapp. I appen kan du som har svårt att sova bland annat få godnattsagor berättade för dig! Calm är inte gratis, men du får en 7-dagars testperiod. Skaffa calm här.

calm

Shine

I appen Shine hittar du ljudfiler med meditationsövningar och uppgifter som går att göra under tiden som du exempelvis borstar tänderna. Den är på engelska och kostar pengar, men du kan prova den gratis i 7 dagar. Skaffa Shine här.

shine 561x997

3 enkla tips till dig som vill meditera

Du kan också följa tre enkla steg för att se om meditation kan vara något för dig.

  • Sätt dig eller lägg dig bekvämt.
  • Fokusera på din andning – andas in genom näsan och ut genom munnen. Känn efter var andningen känns mest och ansträng dig inte för att ändra den utan låt den vara som den är.
  • Andas så i två minuter.

Efterhand kan du avancera och förlänga tiden, men kom ihåg att det är själva träningen som är meditationen så lägg inte allt för stor vikt vid att nå ett specifikt mål med din meditation.

Transcendental meditation för dig som är redo för nästa nivå – hur gör man?

Känner du dig redan tillräckligt zen och är ute efter något mer än bara avslappning? Transcendental meditation är lite mer tidskrävande. Avsätt ungefär 20 minuter till att vara stilla och låta tankarna komma och gå utan att fästa för stor vikt vid dem. Du mediterar genom att välja ett mantra, det vill säga ett ord eller mening som har en andlig betydelse, att återkomma till när tankarna skenar i väg. Den vanligaste mantrat är ”om”, som sägs representera ljudet av universum. Här är 4 enkla steg att följa vid transcendental meditation:

  1. Sätt dig bekvämt på en stol med armarna på knäna.
  2. Slut dina ögon.
  3. Tänk på ett mantra och återkom till mantrat så fort du tänker på något annat.
  4. Efter 20 minuter är du klar och du kan öppna dina ögon!

Vad är Vipassana?

Vipassana är ännu en meditationsform för dig som vill avancera. Det kan vara bra med en röst som guidar dig när du gör den här meditationen. Här kommer en!

För dig som vill kombinera yoga och meditation

Med andnings- och avslappningsövningar är meditation ofta en naturlig del av yoga. För dig som älskar yoga och samtidigt letar efter sätt att komma ner i varv är lugna yogapass med extra mycket fokus på andningen perfekt.

Följ VeckoRevyns spellista med den bästa meditationsmusiken

Vi har valt ut musik som passar perfekt för dina meditationsövningar! Följ vår spellista här: